Η Ρωσία θέλει να επεκτείνει τη χρήση του ρουβλίου στις εξαγωγές ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για προθεσμίες και λεπτομέρειες.
«Ο πρόεδρος έχει ορίσει μια μεθοδική και βήμα προς βήμα προσέγγιση για την επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων» πρόσθεσε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι ο ρόλος των εθνικών νομισμάτων στις συμφωνίες εξαγωγών θα πρέπει να αυξηθεί, εν μέσω της δεδηλωμένης επιθυμίας της Ρωσίας να αλλάξουν και να γίνονται σε ρούβλια οι πληρωμές για τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο, κυρίως στην Ευρώπη.
Ανάλυση Deutsche Welle: Θα βρει πελάτες η Ρωσία αν χάσει τους Ευρωπαίους;
Πολλοί διερωτώνται αν η Ευρώπη έχει εναλλακτικές λύσεις στη Ρωσία για να αγοράσει φυσικό αέριο. Αλλά ας αντιστρέψουμε το ερώτημα: Η Ρωσία έχει εναλλακτικές λύσεις για να πουλήσει; Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου και πετρελαίου στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το 45% του προϋπολογισμού της Ρωσίας το 2021 προήλθε από έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η ΕΕ είναι εδώ και καιρό ο καλύτερος πελάτης της τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο. Το 2021, η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών σε θέματα Ενέργειας διατείνεται ότι το 49% των εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας κατευθύνθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, ο πόλεμος ώθησε την ΕΕ να θέλει να απομακρυνθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και η Ρωσία θα χρειαστεί νέους πελάτες.
Ποιοι θα είναι αυτοί; Η Ρωσία πιθανότατα θα επικεντρωθεί σε υπάρχοντες πελάτες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις, όπως είναι η Κίνα. Όσον αφορά το πετρέλαιο, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος μη Ευρωπαίος πελάτης της Ρωσίας, αντιπροσωπεύοντας το 38% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου σε χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας το 2021.