Η κυβέρνηση του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη και σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 750 εκατομμυρίων δολαρίων (692,12 εκατομμυρίων ευρώ) για την Ουκρανία και τη μάχη της κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.
Το αμυντικό υλικό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα χρηματοδοτηθεί με τη χρήση της εξουσίας που έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη μεταφορά υλικών και την παροχή υπηρεσιών από τα αμερικανικά αποθέματα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αντιδρώντας σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Presidential Drawdown Authority-PDA).
Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται σχετικά με τη σύνθεση του εξοπλισμού.
Ένας υψηλόβαθμος βοηθός στο Κογκρέσο δήλωσε ότι το αμυντικό υλικό που θα ανακοινωθεί, είναι πιθανό να περιλαμβάνει χερσαία συστήματα βαρέως πυροβολικού για την Ουκρανία, όπως πυροβόλα χόβιτσερ.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού της πληροφορίας.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει διαθέσει περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια (1,57 δισεκατομμύριο ευρώ) σε βοήθεια αμυντικής ασφάλειας για την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και έγινε η ρωσική εισβολή, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ο ίδιος βοηθός δήλωσε ότι μερικά μέλη του Κογκρέσου πληροφορήθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες σχετικά με την επικείμενη ανακοίνωση, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων 24 ή 48 ωρών.
Τα φορτία όπλων περιλαμβάνουν φορητά αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, όπως επίσης πυρομαχικά και θωράκιση σώματος.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης ασκούν πιέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαθέσει βαρέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό για την άμυνα των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία αναμένεται να εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.
Η Raytheon Technologies και η Lockheed Martin Corp παράγουν από κοινού τους πυραύλους Javelin, ενώ η Raytheon παράγει τους Stinger. Άλλα οπλικά συστήματα παράγονται από τις εταιρίες Boeing Co, Northrop Grumman , General Dynamic και L3Harris Technologies.
Σε μία ξεχωριστή κίνηση, το αμερικανικό Πεντάγωνο οργανώνει για σήμερα μία συνάντηση με τους οκτώ κορυφαίους κατασκευαστές αμερικανικών οπλικών συστημάτων, προκειμένου να συζητήσει την παραγωγική δυνατότητα της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε όπλα που έχει η Ουκρανία σε περίπτωση που ο πόλεμος με τη Ρωσία διαρκέσει χρόνια, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.