Ο Νόαμ Τσόμσκι τοποθετήθηκε δημόσια για τον πόλεμο στην Ουκρανία και διευκρίνισε ότι εάν δεν επικρατήσει σύντομα ειρήνη, μπορεί η ανθρωπότητα να οδηγηθεί σε «πυρηνικό πόλεμο», καθώς ο κόσμος πλησιάζει το πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο 93χρονος Αμερικανός καθηγητής και εξέχων στοχαστής μίλησε στο newstatesman.com και τόνισε ότι «πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη».

Ακόμη, σημείωσε ότι ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία για δύο λόγους. «Ο ένας είναι ο μοντέρνος τρόπος της Δύσης, να προσπαθήσεις να μπεις στο διεστραμμένο μυαλό του Πούτιν και να προσδιορίσεις τι συμβαίνει βαθιά στην ψυχή του. Ο άλλος τρόπος είναι να δεις τα γεγονότα. Για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ έκαναν μία ισχυρή πολιτική δήλωση, ζητώντας ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, περαιτέρω αποστολή προηγμένων στρατιωτικών όπλων, όλα μέρος του προγράμματος ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και ένταξης της Ουκρανίας σ’ αυτό. Μπορείτε να διαλέξετε εσείς, δεν ξέρουμε ποιο είναι το σωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ουκρανία θα καταστραφεί ακόμη περισσότερο. Και μπορεί να οδηγηθούμε σε πυρηνικό πόλεμο εάν δεν κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Στο «στόχαστρο» και η Δύση

Παρόλα αυτά, ο Νόαμ Τσόμσκι σημείωσε ότι πρέπει μεν να υπάρχει οργή για την ρωσική εισβολή, όμως δεν πρέπει να ξεχαστούν όσα έχουν κάνει άλλα δυτικά κράτη, όπως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Έτσι, είπε πως «είναι σίγουρα σωστό να έχουμε ηθική οργή για τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος να έχουμε ηθική οργή γι’ άλλες φοβερές φρικαλεότητες…».

«Στο Αφγανιστάν, κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επικείμενη πείνα. Γιατί; Υπάρχει φαγητό στην αγορά. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν λίγα χρήματα πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν επειδή δεν μπορούν να πάνε στην αγορά για να αγοράσουν φαγητό. Γιατί; Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Βρετανίας, κράτησαν τα κεφάλαια του Αφγανιστάν στις τράπεζες της Νέας Υόρκης και δεν θα τα απελευθερώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.