Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΔΑΔ) αξίωσε η κυβέρνηση του Περού να «απόσχει από την εκτέλεση» της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αποφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι, που έχει καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Πρόεδρος του Περού από το 1990 ως το 2000, ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, 83 ετών, εκτίει από το 2009 ποινή κάθειρξης 25 ετών, που του επιβλήθηκε κυρίως για δύο σφαγές που διέπραξε τάγμα θανάτου την περίοδο 1991-1992, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού.
Είκοσι πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, είχαν δολοφονηθεί.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού διέταξε τη 17η Μαρτίου την αποφυλάκιση του πρώην αρχηγού του κράτους, που έχει αρκετά προβλήματα υγείας. Αποκατέστησε συγκεκριμένα τη χάρη που του είχε απονείμει τα Χριστούγεννα του 2017 ο τότε πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, απόφαση όμως που ακυρώθηκε το 2018 από τη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΔΑΔ, το οποίο έχει την έδρα του στην Κόστα Ρίκα, η απόφαση του περουβιανού Συνταγματικού Δικαστηρίου να επαναφέρει σε ισχύ τη χάρη που είχε απονείμει ο πρώην πρόεδρος «δεν έλαβε υπόψη τον αντίκτυπο της χάρης για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη των θυμάτων και των συγγενών τους».
Η κυβέρνηση του Περού, της οποίας ηγείται ο Πέδρο Καστίγιο, που εξελέγη πρόεδρος με τα χρώματα κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, έκανε σαφές ότι θα συμμορφωθεί προς την απόφαση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συγγενείς των θυμάτων των σφαγών υποδέχθηκαν με ανακούφιση την απόφαση του ΔΔΑΔ. «Είμαστε καθησυχασμένοι, αισθανόμαστε ότι μας στήριξαν», το δικαστήριο έθεσε «σαφή όρια ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περουβιανό κράτος έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χισέλα Ορτίς, μητέρα ενός από τα θύματα των ταγμάτων θανάτου.
Ο κ. Φουχιμόρι, ο μοναδικός έγκλειστος στη μικρή φυλακή Μπαρβαδίγιο, μέσα στον στρατώνα της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της περουβιανής αστυνομίας, σε ανατολικό τομέα της πρωτεύουσας, νοσηλεύτηκε στις αρχές Μαρτίου για 11 ημέρες σε νοσοκομείο εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων.
Η οικογένειά του έχει ζητήσει άπειρες φορές, μάταια, να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας.
Η κόρη του, η Κέικο Φουχιμόρι, η οποία έχασε τρεις φορές στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, είχε εξαγγείλει πριν από τις εκλογές του 2021 πως θα έδινε χάρη στον πατέρα της εάν εκλεγόταν.
Μετά την ήττα της από τον κ. Καστίγιο, διώκεται από τη δικαιοσύνη για παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών της το 2011 και το 2016.
Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή το Περού από το 1990 ως το 2000, όμως, αντιμέτωπος με έρευνες για σκάνδαλα και για εγκλήματα πολέμου και με ολοένα εντεινόμενη πίεση από την αντιπολίτευση, αναγκάστηκε να διαφύγει στην Ιαπωνία, τη χώρα καταγωγής της οικογένειάς του, τον Νοέμβριο του 2000, αφού υπέβαλε την παραίτησή του με φαξ. Εκδόθηκε το 2007 από τη Χιλή. Καταδικάστηκε από την περουβιανή δικαιοσύνη δύο χρόνια αργότερα.