Την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε στους Ρώσους συνομιλητές του την Πέμπτη ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR).

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Πέτερ Μάουρερ σημείωσε: «Συζητήσαμε βέβαια το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τη σύμβαση της Γενεύης, σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των εχθροπραξιών» και «ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατευθούν».

Είπε επίσης ότι συζήτησε με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας το θέμα των «αιχμαλώτων πολέμου, πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία, καθώς και στην Ουκρανία», όπως και εκείνο του επαναπατρισμού των σορών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν.

Ο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού είπε ακόμη πως στην Ουκρανία «οι πληθυσμοί εκτίθενται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αστικές ζώνες, είναι παγιδευμένοι ανάμεσα στις γραμμές του μετώπου».

Η Μαριούπολη ιδιαίτερα, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές, έχει μια μεγάλη «ορατότητα» διεθνώς, «όμως δεν είναι το μοναδικό μέρος που προκαλεί ανησυχία», στη χώρα, συμπλήρωσε.

Ο Λαβρόφ εκτίμησε από την πλευρά του πως ο Μάουρερ ήρθε «την κατάλληλη στιγμή». Κατηγόρησε πάντως το Κίεβο ότι εμποδίζει την απομάκρυνση αμάχων προς περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τα πρακτορεία Reuters και AFP.

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα αρνείται συστηματικά ότι είναι υπεύθυνη για απώλειες αμάχων στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους «ναζί» ή στους Ουκρανούς «εθνικιστές» που εγκαθιστούν συστήματα όπλων σε κατοικημένες ζώνες και χρησιμοποιούν τον πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες.