Ο Βίκτορ Τερεστσένκο, δήμαρχος της Βελικομπουρλούτσκα, πόλης που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Χαρκόβου, έμεινε ελεύθερος από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επαρχίας Όλεχ Σινιεχούμποφ.

Την Πέμπτη (17/3), ο Σινιεχούμποφ υποστήριξε ότι ο Τερεστσένκο «απήχθη» από Ρώσους στρατιώτες.

«Οι εχθροί απελευθέρωσαν τον Βίκτορ Τερεστσένκο. Μόλις του μίλησα. Βρίσκεται στο νοσοκομείο και τον παρακολουθούν γιατροί. Είναι ένας καλός άνθρωπος, με σταθερές απόψεις που στηρίζει την κοινότητά του, τους κατοίκους της περιοχής του. Για ακόμη μια φορά αυτό αποδεικνύει πως οι εχθροί δεν θα κυριαρχήσουν και κανείς δεν θα παραδώσει ούτε ένα εκατοστό της γης μας στους εχθρούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σινιεχούμποφ.

Πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που λειτουργούν και οι τοπικοί αξιωματούχοι δημιουργούν τα δικά τους κέντρα βοήθειας στις πόλεις που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές έχουν απαχθεί συνολικά τέσσερις δήμαρχοι. Οι ίδιες πηγές επίσης αναφέρουν πως σε ορισμένες περιοχές έχουν συλληφθεί και μέλη δημοτικών συμβουλίων. Σε κάποιες περιοχές όπου έχουν περιέλθει στον έλεγχο των Ρώσων, δε, έχουν ήδη τοποθετηθεί φιλορωσικές αυτοδιοικήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν αναφορές μέχρι και για ετοιμασίες διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το αν οι κάτοικοι θέλουν την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία.