Τρεις ώρες σχεδόν διήρκεσε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Σολτς ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Σολτς υπογράμμισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να σημειωθεί πρόοδος στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι ο Πούτιν «σημείωσε ότι το καθεστώς του Κιέβου αναζητεί με κάθε δυνατό μέσο να καθυστερήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, κάνοντας ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικές προτάσεις».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η συνομιλία των δύο ανδρών ήταν «σκληρή».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα συνομιλήσει επίσης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδας, όπως μεταδίδουν διεθνή πρρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΕΕ: Οι δράστες των «εγκλημάτων πολέμου» θα λογοδοτήσουν

Στο μεταξύ, η ΕΕ καταδικάζει τις «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και τονίζει ότι οι δράστες των «εγκλημάτων πολέμου» θα λογοδοτήσουν.

«Η EE καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους πληρεξουσίους τους που συνεχίζουν να στοχεύουν τον άμαχο πληθυσμό και τις αστικές υποδομές της Ουκρανίας, καθώς και την πολιορκία της πόλης της Μαριούπολης», αναφέρει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το θέατρο της Μαριούπολης δέχτηκε σφοδρό βομβαρδισμό, παρόλο που χρησίμευε ως ένα πολύ γνωστό και εμφανώς προσδιορισμένο καταφύγιο αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Στη δήλωσή του ο Μπορέλ επισημαίνει, επίσης, ότι η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις τρεις διαφορετικές επιθέσεις στην πόλη Μικολάιβ με ρουκέτες διασποράς. «Τέτοιες σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών είναι επαίσχυντες, κατακριτέες και εντελώς απαράδεκτες. Συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τονίζει στη δήλωσή του.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) της 16ης Μαρτίου, «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων, να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Επιπλέον, η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να δημιουργήσει ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως επιβεβαιώθηκε πιο πρόσφατα από το ICJ, να χρησιμοποιεί μονομερώς βία στο έδαφος τρίτης χώρας και επομένως φέρει την πλήρη ευθύνη γι’ αυτές τις πράξεις στρατιωτικής επίθεσης και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που προκαλούν. Οι δράστες αυτών των σοβαρών παραβιάσεων και εγκλημάτων πολέμου, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν», καταλήγει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.

Συνομιλία για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, σχετικά με ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε για την προετοιμασία του πέμπτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας. Η πίεση θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο χρειάζεται για να σταματήσει η ρωσική βαρβαρότητα. Συζητήσαμε επίσης για την προστασία και την βοήθεια προς τους Ουκρανούς που έφυγαν για την ΕΕ για να γλιτώσουν από τις ρωσικές βόμβες», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.