Έκκληση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναγνωριστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ως εγκληματίας πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απηύθυνε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ. «Κάνω έκκληση σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσουν πως ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου», δήλωσε μέσω βιντεοσύνδεσης.
Παρέθεσε παραδείγματα όπως αυτό που αποκάλεσε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε ένα θέατρο χθες, Τετάρτη, όπου είχαν βρει καταφύγιο 1.200 γυναίκες και παιδιά, όπως είπε.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε ακόμη πως η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Λευκορωσία ως επιμελητειακό κόμβο για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας και επανέλαβε την έκκληση να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία προκειμένου να προστατευθεί η χώρα, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν εγκληματία πολέμου, σχόλια που χαρακτήρισε «ασυγχώρητα» το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους και το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα δήλωσε χθες ότι δεν επιτέθηκε στο θέατρο.
Η ΕΕ δεν έχει φθάσει ακόμη τόσο μακριά όσο ο Μπάιντεν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στις 10 Μαρτίου πως ο βομβαρδισμός ενός μαιευτηρίου στη νότια Ουκρανία μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.
«Ο Ουκρανός πρόεδρος λέει ότι τα σύνορα του 1991 πρέπει να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται»
Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έχει αλλάξει τη θέση του ότι τα διεθνή σύνορα που υπήρχαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991 πρέπει να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται, δήλωσε, στο μεταξύ, σύμβουλος της προεδρίας.
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 αλλά η περιοχή συνεχίζει να θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη τμήμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει επίσης αναγνωρίσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Οι δύο αυτές περιοχές και η Κριμαία ήταν τμήμα της Ουκρανίας όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέκσνι έχει πει κατ’ επανάληψη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ότι θα δεν θα κάνει συμβιβασμούς στην «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας του.
«Η βασική του θέση δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, στην κρατική τηλεόραση. «Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».