Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στην Αρκτική. Σύμφωνα με ειδικούς, η Μόσχα χρησιμοποιεί και πάλι στρατιωτικές βάσεις που είχαν εγκαταλειφθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η ανησυχία είναι πως η Ρωσία θα επιχειρήσει να κυριαρχήσει στην περιοχή που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και το επιτελείο του, αναφέρει δημοσίευμα των «The Times», βλέπουν το λιώσιμο των πάγων ως μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις ενεργειακές πηγές της περιοχής και να δημιουργήσουν παρακάμψεις στους διεθνείς θαλάσσιους διαδρόμους.
Για παραπάνω από μια 10ετία έχει ενισχυθεί η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και αυξηθεί οι περιπολίες με υποβρύχια και άλλα πολεμικά πλοία.
Τώρα, οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς φοβούνται πως ο πρόεδρος Πούτιν ίσως να χρησιμοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία και πιθανώς τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη Ρωσία, οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς, ως μέσο για νέες εδαφικές απαιτήσεις.
Μιλώντας σε συνέδριο στην Οτάβα, ο στρατηγός Γουέιν Έιρ, ο αρχηγός του αμυντικού επιτελείου του Καναδά, τόνισε πως «δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο πως η κυριαρχία μας (στην Αρκτική) μπορεί να αμφισβητηθεί». Άλλωστε, στον Καναδά υπάρχει η αίσθηση πως η περιοχή είναι ευάλωτη εξαιτίας του λιγοστού πληθυσμού και της απουσίας υποδομών. «Ο βορράς είναι μια περιοχή – κλειδί», πρόσθεσε ο Έιρ.
Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό κι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχουν συζητήσει την ενίσχυση της συνεργασίας Καναδά και ΗΠΑ στην περιοχή προκειμένου να ανακόψουν τυχών ρωσικές βλέψεις. Στη Ρωσία ανήκει η μισή μάζα γης της Αρκτικής.
Εποχές Ψυχρού Πολέμου
Ο Έιρ είπε ότι η Ρωσία έχει ανοίξει και πάλι ορισμένες από τις βάσεις που είχε εγκαταλείψει μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Αυτό σε συνδυασμό με άλλες που είχε στην περιοχή. Ο Ρόμπερτ Χούμπερτ, ειδικός για την περιοχή στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, υποστήριξε πως η Μόσχα όχι μόνο άνοιξε, αλλά εκσυγχρόνισε και επέκτεινε αεροδιαδρόμους σε 18 βάσεις στη Χερσόνησο Κόλα στη βορειοδυτική Ρωσία. Η Κίνα επίσης έχει κάνει στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία στην περιοχή.
Η Κίνα από το 2013 είναι παρατηρητής στο Συμβούλιο της Αρκτικής. Το συγκεκριμένο φόρουμ ήταν ένα από τα ελάχιστα που οι Αμερικανοί συνέχισαν να συνεργάζονται με τους Ρώσους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Το Συμβούλιο της Αρκτικής αποτελεί από οκτώ μέλη: ΗΠΑ, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ρωσία. Η Ρωσία έχει ανταλλάξει κυρώσεις με ΗΠΑ και Καναδά ενώ έχει απειλήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να μην γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.