Στο διαμέρισμά της με τα παράθυρα σπασμένα στο Κίεβο, η ‘Αλα Ραχούλινα κλαίει καθώς βλέπει τα ερείπια μιας ζωής που μόλις καταστράφηκε από τους νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Μια ισχυρή έκρηξη την Τρίτη τα ξημερώματα έσπασε τα τζάμια και πέταξε στον τοίχο αυτήν την 64χρονη εφοριακό.
Η μητέρα της, τυφλή και ανάπηρη, βρίσκεται στο νοσοκομείο, ένα ακόμη θύμα των ρωσικών βομβαρδισμών, που ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι προάγγελος μιας επίθεσης στο Κίεβο.
«Η έκρηξη ήταν τεράστια», είπε η Ραχούλινα κλαίγοντας, με τη φωνή της να τρέμει ακόμα, με τους γείτονες της να προσπαθούν να την ηρεμήσουν.
«Οι άνθρωποι κοιμόντουσαν και κομμάτια γυαλιού πεταγόντουσαν προς όλες τις κατευθύνσεις. Με πέταξαν κυριολεκτικά στον τοίχο: είναι πραγματικά θαύμα που κανείς δεν σκοτώθηκε», είπε.
Ρωσικές δυνάμεις, που προσπαθούν να περικυκλώσουν το Κίεβο, έχουν εντείνει τις τελευταίες ημέρες τους βομβαρδισμούς τους στην πρωτεύουσα, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τη μοίρα της Μαριούπολης και του Χάρκιβ, που βρίσκονται υπό πολιορκία και σφοδρούς βομβαρδισμούς.
Παρόλα αυτά, το Κίεβο ετοιμάζεται για πολιορκία. Οι μισοί από τους περισσότερους από τρία εκατομμύρια κατοίκους έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη.
Το πρωί, η πρωτεύουσα βομβαρδίστηκε τέσσερις φορές από ρωσικές δυνάμεις, βομβαρδίζοντας κτίρια και έναν σταθμό του μετρό. Απολογισμός μέχρι στιγμής: πέντε νεκροί. Αποτέλεσμα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα της Τρίτης για 35 ώρες.
«Δεν μπορώ να φύγω από τη χώρα»
Ένας τεράστιος κρατήρας σχηματίστηκε κοντά στην πολυκατοικία που διαμένει η Άλα στην περιοχή Ποντίλ του βορειοανατολικού Κιέβου.
Μέσα σε αυτό το δεκαώροφο κτίριο, χαρακτηριστικό κτίριο της σοβιετικής περιόδου, η ζωή φαίνεται να έχει σταματήσει. Κάποια διαμερίσματα είναι εντελώς καμένα, άλλα γεμάτα με κομμάτια γυαλιού και συντρίμμια κάθε είδους.
Οι κάτοικοι έχουν ήδη πάρει μαζί τους ό,τι μπορούσαν, ενώ κάποιοι είναι τόσο σοκαρισμένοι που δεν βγαίνει λέξη από το στόμα τους.
Το διαμέρισμα δίπλα σε αυτό της Άλλα καταστράφηκε από τις φλόγες και το νερό [που ανέβηκε μέχρι τους αστραγάλους μετά την επέμβαση των πυροσβεστών για την κατάσβεση της φωτιάς.
Οι ιδιοκτήτες του είναι εκεί, κάθονται δίπλα σε ένα παράθυρο που δεν είναι πια παράθυρο, κρατώντας τσιγάρο στο χέρι και κοιτάζοντας το κενό. Ένα μικρό μαύρο σκυλί περπατά μέσα στο νερό.
«Ξύπνησα, είχα ένα κακό προαίσθημα. Ήθελα να σηκωθώ, αλλά η ανάσα με έσπρωξε από το κρεβάτι. Έπεσα και έκοψα το πόδι μου», λέει ένας άνδρας που δεν ήθελε να δώσει την ταυτότητά του.
Το Κίεβο έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα τις τελευταίες μέρες, οι έρημοι δρόμοι του έχουν μόνο ορατά στοιχεία σημείων ελέγχου. Παρά τον φόβο μιας ρωσικής επίθεσης, ορισμένοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμείνουν.
«Δεν μπορώ να φύγω από τη χώρα, γιατί ο μεγαλύτερος γιος μου είναι 20 ετών και υπηρετεί στο στρατό», εξηγεί η Ολένα Ιαντχκουκ 40 ετών, διευθύντρια κλινικής.
«Οπότε, μένω εδώ με τον σύζυγό μου και τα δύο μου παιδιά που είναι μικρότερα», προσθέτει, σκουπίζοντας θραύσματα γυαλιού που γεμίζουν το έδαφος δίπλα σε μια παιδική χαρά.
«Εσείς είστε οι επόμενοι»
Σε μια περίοδο που η ρωσική πίεση στο Κίεβο αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων πολέμου αυξάνεται, πολλοί κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας δεν καταλαβαίνουν γιατί οι Δυτικοί δεν επεμβαίνουν στρατιωτικά.
Απηχούν τις επανειλημμένες απελπισμένες εκκλήσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, ένα αίτημα που απορρίπτεται σταθερά από την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους που φοβούνται ότι θα παρασυρθούν σε πόλεμο με τη Ρωσία.
«Δόξα τω Θεώ είμαστε ακόμα ζωντανοί. Κοιτάξτε γύρω σας» αναφώνησε η Ναταλία, 60 ετών, υπάλληλος του κοντινού σταθμού του μετρό που καθάριζε το μπαλκόνι της.
Θραύσματα γυαλιού πέφτουν από τα πατώματα πάνω της. Δείχνει τη ζημιά στο διαμέρισμά της με χειρονομίες ανήμπορης οργής, ενώ δάκρυα κυλούν στα μάγουλά της.
«Δώστε μας αεροπλάνα, κλείστε τον εναέριο χώρο! Το Κίεβο θα ισοπεδωθεί και πού θα συνεχίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά;» …. «Δεν θα σταματήσει, είναι τρελός. Εσείς θα είστε οι επόμενοι!», φώναξε.