Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, μαζί μ’ αυτή της Ουκρανίας, ερευνούν μια κυβερνοεπίθεση από άγνωστους χάκερ που διέκοψαν την ευρυζωνική δορυφορική πρόσβαση στο διαδίκτυο στη χώρα, η οποία συνέπεσε με τη ρωσική εισβολή.

Αναλυτές της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, της γαλλικής κυβερνητικής οργάνωσης κυβερνοασφάλειας ANSSI και της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών αξιολογούν εάν η δολιοφθορά της υπηρεσίας ενός δορυφορικού παρόχου διαδικτύου ήταν έργο υποστηριζόμενων από το ρωσικό κράτος χάκερ που προετοιμάζουν το πεδίο της μάχης προσπαθώντας να διακόψουν τις επικοινωνίες, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η ψηφιακή επίθεση στη δορυφορική υπηρεσία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου μεταξύ 5 π.μ. και 9 π.μ., ακριβώς τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να εισέρχονται και να εκτοξεύουν πυραύλους, χτυπώντας μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.

Οι συνέπειες εξακολουθούν να διερευνώνται, αλλά τα δορυφορικά μόντεμ που ανήκαν σε δεκάδες χιλιάδες πελάτες στην Ευρώπη τέθηκαν εκτός σύνδεσης, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Viasat, στην οποία ανήκει το επηρεαζόμενο δίκτυο.

Οι χάκερ απενεργοποίησαν τα μόντεμ που επικοινωνούν με τον δορυφόρο KA-SAT της Viasat Inc, ο οποίος παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ορισμένους πελάτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Περισσότερες από δύο εβδομάδες αργότερα ορισμένα παραμένουν εκτός σύνδεσης, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Αυτό που φαίνεται να είναι μια από τις πιο σημαντικές κυβερνοεπιθέσεις εν καιρώ πολέμου που έχουν αποκαλυφθεί δημόσια μέχρι στιγμής έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των δυτικών μυστικών υπηρεσιών επειδή η Viasat λειτουργεί ως αμυντικός ανάδοχος τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για πολλούς συμμάχους.

Οι κρατικές συμβάσεις που εξετάστηκαν από το Reuters δείχνουν ότι η KA-SAT έχει παράσχει σύνδεση στο Διαδίκτυο σε ουκρανικές στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες.

Ο Πάμπλο Μπρόιερ, πρώην τεχνολόγος για την αμερικανική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων (SOCOM) είπε ότι η κατάργηση της δορυφορικής σύνδεσης στο διαδίκτυο θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

«Τα παραδοσιακά επίγεια μέσα φτάνουν μόνο μέχρι ενός σημείου. Εάν κάποιος χρησιμοποιεί σύγχρονα έξυπνα συστήματα, έξυπνα όπλα, προσπαθεί να κάνει συνδυασμούς όπλων, τότε πρέπει να βασιστεί σε αυτούς τους δορυφόρους», είπε ο Breuer.

Η Μόσχα, πάντως, έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι συμμετέχει σε κυβερνοεπιθέσεις.