Μία δυσμενής ανάλυση για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία δημοσίευσε ο Guardian, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, καθώς αναμένονται ανυπολόγιστες συνέπειες, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.
Το άρθρο στον theguardian.com υπογράφει ο Christopher S Chivvis, διευθυντής του American Statecraft Program στο Carnegie Endowment for International Peace. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία μέχρι στιγμής, ακολουθεί «ακριβώς την τακτική που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία και το Κόσοβο», με αποτέλεσμα να υπάρχει «παγωμάρα» στην δυτική αντίδραση, αφού πρέπει να καταδικάσει πράξεις, που στο πρόσφατο παρελθόν επευφημούσε.
Έτσι, προκύπτουν δύο σενάρια, με το πρώτο να ωφελεί την Ουκρανία και όχι την διεθνής κοινότητα, ενώ στο δεύτερο κερδισμένοι βγαίνουν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, όχι όμως το ίδιο το Κίεβο.
Το «καλό» σενάριο
Σύμφωνα με τον Christopher Chivvis στο «καλό» σενάριο η Ουκρανία θα δεχτεί βοήθεια από την Δύση, ιδιαίτερα σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Παρόλα αυτά, ο Πούτιν «φαίνεται απίθανο να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από την πλήρη υποταγή της ουκρανικής κυβέρνησης». Έτσι, αναμένεται γενικευμένη σύρραξη και μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη θεωρία με βάση τον αρθρογράφο, δεν αποκλείεται η χρήση πυρηνικών ή να εκτροχιαστεί κι άλλο η κατάσταση, με «ό,τι κι αν αυτό σημαίνει».
Το «κακό» σενάριο
Ο αρθρογράφος του Guardian τονίζει ότι στο «κακό» σενάριο ο μεγάλος χαμένος είναι κυρίως η Ουκρανία και όχι η διεθνής κοινότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτό το σενάριο, η Δύση εγκαταλείπει την Ουκρανία, η οποία πέφτει στα χέρια των Ρώσων.
Αυτό σημαίνει -σύμφωνα με τον ίδιο- πως η Μόσχα θα επιβάλει ελεύθερα την βούληση της, όμως η Δύση θα βρει χώρο να «αναπνεύσει» και να εξομαλύνει την κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει ένας νέος πόλεμος. Ιδιαίτερα ξανά στην Ευρώπη.