Ο πόλεμος στην Ουκρανία χαρακτηρίστηκε ως μια στρατιωτική σύγκρουση «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» και όχι άδικα, καθώς 13 μέρες μετά την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία διαθέτει περισσότερες και καλύτερες δυνάμεις, ενώ απασχολεί μόνο ένα μικρό τμήμα του στρατού της.

Σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάσει ο theguardian.com, η Ρωσία διαθέτει έναν από τους καλύτερους στρατούς στο κόσμο, ενώ οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν κυρίως εξοπλισμό από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή οπλικά συστήματα που βασίζονται σε τεχνολογίες που θεωρούνται αρκετό καιρό απαρχαιωμένες.

Παράλληλα, διαθέτει μικρότερο αριθμό δυνάμεων και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό, καθώς σύμφωνα με το γράφημα του βρετανικού Μέσου, η Μόσχα απασχολεί στο πόλεμο, μόνο ένα μικρό τμήμα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι πως η Ρωσία διαθέτει 280.000 στρατιώτες και 34.000 αυτονομιστές μαχητές των Ντονμπάς και Λουχάνσκ, ενώ η Ουκρανία έχει μόνο 145.000 διαθέσιμους στρατιώτες. Επίσης, η Ρωσία έχει αναπτύξει 5.220 τανκς, ενώ η ουκρανική πλευρά διαθέτει μόνο 858 και περίπου 75 αντιαεροπορικά όπλα.

Στη τωρινή σύγκριση στρατιωτικών δυνάμεων μπορεί να καταγράφονται τεράστιες διαφορές από τις πρώιμες αναλύσεις που έγιναν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, όμως φαίνεται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό τμήμα του στρατού στις ένοπλες συγκρούσεις, ενώ οι δυνάμεις της Ουκρανίας φέρεται να συρρικνώνονται καθημερινά.