Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Πολωνία με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει ότι χρειαστεί, για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σχολίασε θετικά τον ρόλο της Πολωνίας -η οποία υποδέχεται την πλειοψηφία των Ουκρανών προσφύγων– και δήλωσε ότι «η Πολωνία κάνει σημαντική δουλειά, αντιμετωπίζοντας αυτή την κρίση… Σε μεγάλο βαθμό έχει εξυπηρετήσει τη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας προς την Ουκρανία».

Επίσης, επισκέφτηκε τα σύνορα μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας, συναντώντας πρόσφυγες, σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο, το οποίο χρησιμοποιείται ως κέντρο υποδοχής για εκατοντάδες πρόσφυγες, με πρόχειρα κρεβάτια εκστρατείας να έχουν στηθεί μπροστά από τα άδεια καταστήματα.

Σύμφωνα με το Reuters η Πολωνία διατηρεί στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ φιλοξενεί περίπου 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες.

Επικοινωνία με τον Κινέζο ΥΠΕΞ

Ο Άντονι Μπλίνκεν είχε επικοινωνία και με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι σχετικά με τον «προαποφασισμένο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας», όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επεσήμανε ότι ο κόσμος παρακολουθεί για να δει ποια κράτη ορθώνουν το ανάστημά τους για τις βασικές αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της κυριαρχίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις.

«Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο κόσμος δρα ενωμένος για να αποκηρύξει και να αντιδράσει κατά της ρωσικής επιθετικότητας, διασφαλίζοντας ότι η Μόσχα θα πληρώσει υψηλό τίμημα», πρόσθεσε στη συνέχεια.