«Αυτή η σύγκρουση απέχει πολύ από το να τελειώσει», εκτίμησε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν από τις Βρυξέλλες, ενδεχόμενο για το οποίο η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
«Χάρη σε αυτόν τον συντονισμό (σ.σ. μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ), σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε μαζί σε χρόνο ρεκόρ, ένα σύνολο κυρώσεων που δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει το τίμημα», για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής προσέθεσε ότι «με αυτά τα μέτρα, η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σημαντικό μερίδιο των αποθεμάτων της για να υπερασπιστεί το ρούβλι, που τώρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η Κεντρική Τράπεζα χρειάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια στο 20%, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Σημαντικές εμπορικές τράπεζες είναι αποκομμένες από τις παγκόσμιες αγορές και από το SWIFT, περιορίζοντας την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία. Το χρηματιστήριο παραμένει κλειστό από την αρχή της εβδομάδας. Η μία μετά την άλλη, οι δυτικές εταιρείες ανακοινώνουν τα δικά τους μέτρα».
«Η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της αποτελεσματικής απάντησης» επισήμανε.
Αναφερόμενη, εξάλλου, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η ίδια είπε πως «141 χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ, υποστήριξε το ψήφισμα καταδικάζοντας τη Ρωσία για τη βάναυση εισβολή της. Μόνο 4 χώρες από τις 193 στάθηκαν στο πλευρό της Ρωσίας» – πρόκειται για τη Λευκορωσία, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και την Ερυθραία.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην παγκόσμια κοινότητα», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε ότι παρά «τις διαμαρτυρίες του κόσμου, ο στρατός του Πούτιν συνεχίζει. Βομβαρδισμοί και επιθέσεις με πυραύλους σε μη στρατιωτικούς στόχους εντείνονται».
Ξεκαθάρισε δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και «τους θαρραλέους ανθρώπους της και την ηγεσία της».
Τέλος, αναφέρθηκε τόσο στην ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία των προσφύγων όσο και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Παρέχουμε 500 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας. Δουλεύουμε γρήγορα για τη δημιουργία κόμβων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία» είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Μπλίνκεν: Στεκόμαστε μαζί – Πίεση μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Μπλίνκεν: «Είναι τραγικό, φρικτό, αλλά δυστυχώς ο πόλεμος μπορεί να μην τελειώσει ακόμα. Πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Σημείωσε πως τυχόν ατιμωρησία της Μόσχας θα ενθάρρυνε την επανάληψη ανάλογων ενεργειών από την πλευρά του Πούτιν και μίλησε για «πολύ υψηλό διακύβευμα». Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε πως οι δυτικές χώρες θα προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος.
Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε δε, ότι η στάση της Ρωσίας υπονομεύει σημαντικές για την ειρήνη αρχές οι οποίες θεσπίστηκαν έπειτα από δύο Παγκόσμιους Πολέμους, γεγονός που καθιστά αναγκαία και τη συμπόρευση ΕΕ και ΗΠΑ. Χαιρετίζοντας την ευρωπαϊκή στάση, σημείωσε, χαρακτηριστικά, πως «Στεκόμαστε μαζί. Η ΕΕ έδρασε γρήγορα. Η ΕΕ είναι ενωμένη».
Αξίζει να αναφερθεί πως προειδοποίηση για νέες κυρώσεις απηύθυναν προς τη Μόσχα σήμερα και οι G7, για άλλη μία φορά, αλλά και ότι η Ελβετία, μεταξύ άλλων χωρών που προχωρούν σε αντίστοιχες ενέργειες κατά μόνας, ήδη υιοθέτησε ένα τέτοιο «πακέτο», επιπλέον μέτρων.