Οι Τσέχοι που επιθυμούν να πάνε στην Ουκρανία και να πάρουν μέρος στον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας δεν θα αντιμετωπίσουν ποινικό κολασμό, διαβεβαίωσαν χθες Πέμπτη (3/3) οι τσέχοι πολιτικοί ηγέτες.
«Μπορούμε να εγγυηθούμε ασυλία μέσω προεδρικής χάριτος», είπε στον Τύπο ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν.
Στη Δημοκρατία της Τσεχίας ο νόμος προβλέπει την επιβολή ως και πέντε ετών κάθειρξης σε Τσέχους που πολεμούν στις τάξεις ξένου στρατού.
Για να μπορέσουν να το πράξουν, πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσουν ειδική άδεια από τον πρόεδρο.
Έχουν υποβληθεί κάπου 300 αιτήσεις γι’ αυτό, συν μια εκατοστή στο υπουργείο Άμυνας.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απηύθυνε την Κυριακή έκκληση σε ξένους να πάνε να βοηθήσουν τις δυνάμεις της να απωθήσουν την εισβολή της Ρωσίας, που εξαπολύθηκε την 24η Φεβρουαρίου.
Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας
Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης (3/3) ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται «η (ρωσική) επίθεση κατά της Ουκρανίας, που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 100 βουλευτές απ΄ όλες σχεδόν τις παρατάξεις, ενώ κατά τάχθηκαν μόλις τρεις: οι δύο βουλευτές του μικρού σλαβικού εθνικιστικού κόμματος «Levica» (Αριστερά) και ένας βουλευτής που προέρχεται από σερβικό κόμμα και ο οποίος φέρεται να συνδέεται πολιτικά με το κόμμα του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας έχει καταδικάσει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ακολουθεί, σε μεγάλο βαθμό, τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα αυτό.