Ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο οι πολίτες, οι οποίοι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.
«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι μέσω Twitter.
«Για πολλά εκατομμύρια άλλους μέσα στην Ουκρανία είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός.
Ο κ. Γκράντι σχεδιάζει να ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες στη Ρουμανία, στον Μόλδοβα και στην Πολωνία, τρεις χώρες που υποδέχθηκαν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.
ΠΟΥ: Ανησυχία για την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία
Την βαθιά του ανησυχία για την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία εξέφρασε στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος, ο οργανισμός βρίσκεται επί τόπου, συνεργάζεται με τους εταίρους για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουν προκύψει, αξιολογεί παράλληλα, τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στην υγεία του λαού της Ουκρανίας και το σύστημα υγείας της και προχωρά στην παράδοση βασικών ιατρικών προμήθειων από τον κόμβο προμηθειών στο Ντουμπάι.
Η πρώτη αποστολή θα φτάσει στην Πολωνία σήμερα Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων 36 μετρικών τόνων προμηθειών για φροντίδα τραυμάτων και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών 1.000 ασθενών και άλλα είδη υγείας για την κάλυψη των αναγκών 150.000 ατόμων.
Πριν από τη σύγκρουση, ο ΠΟΥ είχε ήδη διανείμει προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε 23 νοσοκομεία, αν και οι προκαθορισμένες προμήθειες στο Κίεβο δεν είναι προς το παρόν προσβάσιμες.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε επιπλέον ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστή βοήθεια και οι προμήθειες θα έχουν ασφαλή και συνεχή πρόσβαση για να προσεγγίσουν άτομα που έχουν ανάγκη.
Για να υποστηρίξει, ο ΠΟΥ έχει μέχρι στιγμής αποδεσμεύσει 5,2 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ οι ανάγκες του για τους επόμενους τρεις μήνες είναι 45 εκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία και 12,5 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη γειτονικών χωρών για τη φροντίδα των προσφύγων. Κάλεσε οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στην παροχή βοήθειας μέσω της σελίδας του ΠΟΥ, όπου οι πολίτες μπορούν να μεταβαίνουν στο www.who.foundation και κάνοντας κλικ στο «δωρεά».
Επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον ΠΟΥ υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις αναφορές που αφορούν επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
«Λάβαμε πολλές ανεπιβεβαίωτες αναφορές» είπε ο Δρ. Τένδρος, «για επιθέσεις σε νοσοκομεία και υποδομές υγείας και ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό την περασμένη εβδομάδα, κατά το οποίο ένα νοσοκομείο δέχτηκε επίθεση με βαριά όπλα, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας δέκα, μεταξύ των οποίων έξι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας».
Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην ιερότητα και την ουδετερότητα της υγειονομικής περίθαλψης συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των ασθενών, των προμηθειών, των μεταφορών και των εγκαταστάσεων και το δικαίωμα στην ασφαλή πρόσβαση στην περίθαλψη, που πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται καθώς οι επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Η κατάσταση της πανδημίας
Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε πως πριν από τη σύγκρουση, η Ουκρανία είχε βιώσει πρόσφατο κύμα κρουσμάτων COVID-19. Τα χαμηλά ποσοστά δοκιμών από την έναρξη της σύγκρουσης σημαίνουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική μη ανιχνευμένη μετάδοση. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μεγάλου αριθμού ατόμων να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια. Οι κρίσιμες ελλείψεις οξυγόνου θα έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα θεραπείας ασθενών με COVID-19 και σε πολλές άλλες καταστάσεις. Τουλάχιστον τρία μεγάλα εργοστάσια οξυγόνου στην Ουκρανία έχουν πλέον κλείσει και αναζητούνται τρόποι πρόσβασης σε οξυγόνο από γειτονικές χώρες και τρόποι για να το παραδοθούν με ασφάλεια εκεί όπου χρειάζεται. Η εκτίμηση που υπάρχει πάντως στον Οργανισμό είναι ότι οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών είναι πιθανό να συμβάλουν περαιτέρω στη μετάδοση του COVID-19, αυξάνοντας ενδεχομένως την πίεση στα συστήματα υγείας στις γειτονικές χώρες.
Η Δανία σχεδιάζει ειδικό νόμο για τους Ουκρανούς πρόσφυγες
Οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούν να έχουν παρόμοιες ευκαιρίες διαμονής στη Δανία με τους πολίτες της ΕΕ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει ένα σχέδιο ειδικού νόμου στο κοινοβούλιο της Κοπεγχάγης το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ματίας Τεσφάγιε και ανέφερε στο ρεπορτάζ της η ΕΡΤ.
Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε πατέρες και μητέρες να εργάζονται ενώ τα παιδιά θα μπορούν να πάνε σχολείο και νηπιαγωγείο, όπως είπε και για αυτό θα υπάρξει συζήτηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αύριο Παρασκευή.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, όλοι οι Ουκρανοί μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα για 90 ημέρες και να κατοικούν στη Δανία. Ένας ειδικός νόμος θα διεύρυνε αυτό το δικαίωμα και θα σήμαινε ότι μπορούν να παραμείνουν στη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες με τη νομική έννοια.
Σήμερα Πέμπτη οι χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση. Η Δανία έχει ειδικό καθεστώς και ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται από μια κοινή λύση της ΕΕ.