Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γουίλιαμ Λάι και ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ-τσανγκ θα δωρίσουν ο καθένας από έναν μισθό τους ως ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ευρεία συμπάθεια προς τον ουκρανικό λαό στην Ταϊβάν, εξαιτίας της απειλής που το νησί λέει ότι αντιμετωπίζει από τον γιγαντιαίο γείτονά του, την Κίνα.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν δικό του έδαφος και έχει αυξήσει τις στρατιωτικές πιέσεις για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η Τσάι, η κυβέρνηση της οποίας έστειλε αυτή την εβδομάδα την πρώτη παρτίδα βοήθειας με τη μορφή 27 τόνων ιατροφαρμακευτικών προμηθειών, είπε κατά τη συνεδρίαση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος ότι η αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού έχει συγκινήσει τον κόσμο και τον λαό της Ταϊβάν.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση».
«Η Ταϊβάν δεν είναι απούσα και στηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία»
Οι παγκόσμιες δημοκρατικές δυνάμεις που στηρίζουν την Ουκρανία γίνονται ισχυρότερες, είπε η Τσάι.
«Ως μέλος των παγκόσμιων δημοκρατικών εταίρων η Ταϊβάν δεν είναι απούσα και στηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το υπουργείο Εξωτερικών θα παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με έναν τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο άνοιξε η Ταϊβανέζικη Ένωση Αρωγής από Καταστροφές για δωρεές για την Ουκρανία, στον οποίον όπως ανακοίνωσε η Τσάι, η ίδια ο Λάι και ο Σου θα καταθέσουν ο καθένας τους από έναν μηνιαίο μισθό τους.
Πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση είπε στο Reuters ότι ο μηνιαίος μισθός της Τσάι ανέρχεται σε περίπου 12.850 ευρώ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανακοίνωσε ξεχωριστά ότι ζήτησε από την ντε φάκτο πρεσβεία του στη Βαρσοβία, από την πολωνική κυβέρνηση και από τις «καθορισμένες» μη κυβερνητικές οργανώσεις να βοηθήσουν στη διάθεση των χρημάτων ως βοήθεια προς τους ουκρανούς πρόσφυγες.
Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην επιβολή δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας παρότι οι εμπορικές σχέσεις της με τη χώρα είναι ελάχιστες.
Η Ταϊβάν εξαιρείται σε μεγάλο βαθμό από διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη εξαιτίας των κινεζικών πιέσεων, αλλά φιλοδοξεί να δείξει ότι είναι ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας παρά την διπλωματική απομόνωσή της.