Να σταματήσει η Ρωσία τους βομβαρδισμούς πριν ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγη ώρα πριν πραγματοποιηθεί ο βομβαρδισμός του Πύργου Τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο. Να σημειωθεί πως ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων απέφερε ελάχιστη πρόοδο.
Σε συνέντευξή του ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσει τη ρωσική αεροπορία, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο και δεν θα έπρεπε να σύρει τη συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα καθώς προχωρούσαν οι ρωσικές δυνάμεις, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα απαιτήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ κλείσει την πόρτα στις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας.
Θέτοντας τους όρους του για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε στο Reuters και στο CNN σε κοινή συνέντευξη: «Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Η Ουκρανία έχει λάβει όπλα όπλων από μέλη του ΝΑΤΟ ώστε η χώρα να βοηθηθεί και να μπορέσει να αντισταθεί μετά την στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Δύση έχει επίσης εισαγάγει τεράστιες κυρώσεις στη ρωσική οικονομία.
Όμως ο Ζελένσκι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Είπε, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είχε προσωπικά μεταφέρει ότι δεν ήταν τώρα η ώρα να εισαγάγει ένα τέτοιο μέτρο.
Η Ουκρανία πίεσε το ΝΑΤΟ να επιταχύνει την είσοδό της, μια κίνηση που βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τη Ρωσία. «Οι εταίροι μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να πάρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ… επειδή η Ρωσία δεν θέλει η Ουκρανία να είναι στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.
«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, ότι τα σύνορά μας προστατεύονται, έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, είμαστε απόλυτα ασφαλείς και οι εγγυητές που μας παρέχουν ασφάλεια, το εγγυώνται νομικά».