Κρίσιμες ώρες περνά για έκτη μέρα η Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να αυξάνουν την πίεσή τους στο Κίεβο. Σχολιάζοντας τις εικόνες με το ρωσικό κομβόι 64 χιλιομέτρων που κατευθύνεται προς την ουκρανική πρωτεύουσα ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Παντείου πανεπιστημίου, Κώστας Λάβδας, είπε ότι «στόχος του Πούτιν είναι να πιέσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση».
«Νομίζω ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σφίξει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο. Τώρα βλέπουμε το κομβόι, το οποίο μάλλον έρχεται από τη Λευκορωσία. Για τις ανατολικές και νότιες περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, είναι δύσκολο να αλλάξει η τύχη τους. Νομίζω ότι ο Πούτιν δε θέλει να καταλάβει το Κίεβο, θέλει να πιέσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, θέλει να κλείσει την Αζοφική Θάλασσα» εξήγησε ο κ. Λάβδας μιλώντας στο Mega.
«Δύσκολο το να βρεθεί διπλωματική λύση»
«Θα είναι δύσκολο να βρεθεί διπλωματική λύση, γιατί για την Ουκρανία θα είναι δύσκολο να κάνει πίσω και να δεχτεί μια de facto διχοτόμηση, αλλά και η Ρωσία είναι δύσκολο να παραδεχτεί μια σχεδόν ήττα και να αποσυρθεί από εδάφη που έχει καταλάβει», πρόσθεσε.
«ΝΑΤΟ και ΕΕ απέτυχαν να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα»
«Αν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είχαν δείξει τις ίδιες διαθέσεις με τις κυρώσεις, πριν ξεκινήσει η εισβολή, είναι πιθανό να ήταν διαφορετική η προσέγγιση του Κρεμλίνου. Απέτυχαν στο να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της Ρωσίας. ΝΑΤΟ και ΕΕ απέτυχαν να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα», τόνισε ακόμα ο κ. Λάβδας.
«Ενδεχόμενος συμβιβασμός πίσω από το αίτημα Ζελένσκι για ένταξη στην ΕΕ»
Αναφερόμενος, τέλος, στο αίτημα Ζελένσκι για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο κ. Λάβδας είπε ότι «Μπορεί να ακούσουμε την Ουκρανία να λέει σε μια βδομάδα ότι εφόσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένταξη στην ΕΕ δεν ενδιαφερόμαστε για το ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί και έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό στον ορίζοντα από τη μεριά του Κιέβου».
«Οι κυρώσεις είναι σοβαρές και το θέμα είναι πόσο θα αντέξει και η οικονομική ελίτ της Ρωσίας», σημείωσε ακόμα ο κ. Λάβδας.