Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να είχε πει ότι η Ρωσία σχεδίαζε εισβολή στην Ουκρανία και να επέβαλε κυρώσεις, όμως δεν επιδιώκει ένοπλη σύγκρουση με την Μόσχα. Αντιθέτως, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στην επιθετική ρητορική και στον οικονομικό πόλεμο.
Το bbc.com παραθέτει τους λόγους για τους οποίους αποφεύγεται μια ένοπλη σύγκρουση και σημειώνει ότι πρώτα απ ‘όλα, η Ουκρανία δεν βρίσκεται κοντά στις ΗΠΑ ή δίπλα στα σύνορα τους. Έτσι, δεν συντρέχει άμεσος λόγος για να συνδράμει στρατιωτικά. Παράλληλα, δεν διαθέτει αμερικανικές βάσεις και δεν είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος, οπότε η κρίση που θα δημιουργήσει ο πόλεμος, δεν θα βλάψει άμεσα τις ΗΠΑ.
Επίσης, ένας κρίσιμος παράγοντας είναι το ηθικό των Αμερικάνων. Οι ΗΠΑ μπορεί μετά τον Β΄Παγκόσμιο να έχει αποστείλει στρατό σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, όμως ανέκαθεν είχε πρόβλημα, ώστε να συντηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το ηθικό, για να θέλει κάποιος να πολεμήσει.
Αυτός ο παράγοντας λοιπόν, δεσμεύει ως ένα βαθμό τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς μπορεί πολλοί συμπατριώτες του να είναι επικριτοί για την στάση του, σε περίπτωση που υπάρξει όμως κάλεσμα στα όπλα, δύσκολα θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη για να πολεμήσουν.
Η προσωπικότητα του Μπάιντεν
Το BBC μεταξύ άλλων, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο χαρακτήρα του Τζο Μπάιντεν και τονίζει ότι ο ίδιος διαφέρει σημαντικά από τους προκατόχους του -ακόμη και από τον Ομπάμα, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος στη κυβέρνηση του- και είναι πιο μετριοπαθείς.
Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει πως στις τελευταίες εκστρατευτικές αποστολές των ΗΠΑ -όπως στη Λιβύη ή στη Συρία– ο Μπάιντεν είχε φέρει αντίρρηση, ακόμη και όταν πίεζαν οι στρατηγοί με τις μυστικές υπηρεσίες.
Παρόλα αυτά, διευκρινίζει ότι ο νυν πρόεδρος δεν σκεφτόταν ανέκαθεν έτσι. Αντιθέτως, είχε υποστηρίξει θερμά αρκετές εισβολές στο παρελθόν, όμως μέχρι τον πόλεμο του Ιράκ. Από την στιγμή που οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν ενεργά στη Μέση Ανατολή, ο ίδιος έγινε πιο μετριοπαθείς και σταμάτησε να υποστηρίζει θερμά την στρατιωτική λύση.
Πυρηνικός πόλεμος
Φυσικά το δημοσίευμα αναφέρει ότι ακόμη ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο Μπάιντεν δεν στέλνει στρατό στην Ουκρανία, είναι το ενδεχόμενο πυρηνικής σύρραξης.
Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν δεν θέλει να πυροδοτήσει έναν «παγκόσμιο πόλεμο» διακινδυνεύοντας μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των αμερικανικών και ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι η δήλωση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είπε ότι «ο πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου δεν θα ήταν καλός για κανέναν».