Στο χωριό Τσερμαλίκ της ανατολικής Ουκρανίας, που ήδη απ’ το 1780 κατοικούνταν από Έλληνες, η εκπαιδευτικός Νίνα Τοπάλοβα, πηγαινοέρχεται δύο φορές την εβδομάδα για να διδάξει σε περισσότερους από 50 μαθητές του τοπικού σχολείου τη δεύτερη ξένη γλώσσα, τα νέα ελληνικά.
Στο ρωμέικο ιδίωμα της Μαριούπολης, έκανε έκκληση στην ΕΡΤ3 για την επικράτηση της ειρήνης καθώς έχουν κλιμακωθεί οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας μια συνηθισμένη φράση στην περιοχή: «Όλα καλά, πάντα καλά».
Με θάρρος και δύναμη ψυχής η Νίνα Τοπάλοβα πηγαινοέρχεται από τη Μαριούπολη στο Τσερμαλίκ των προγόνων της ήδη από το 2017 με στόχο να μάθει στα παιδιά την ελληνική γλώσσα.
«Εγώ μένω στη Μαριούπολη, αλλά πηγαίνω στο Τσερμαλίκ για να δουλέψω στο σχολείο», ανέφερε η Νίνα Τοπάλοβα. Επιστρέφοντας στο σπίτι της έρχεται αντιμέτωπη και με τους φόβους των δικών της παιδιών. «Μου λένε “μαμά όλα θα πάνε καλά;” ή “μαμά αυτό άκουσα”ή “αυτό είπαν”. Λέω “κόρη μου, όλα θα πάνε καλά”», δηλώνει η κα. Τοπάλοβα.
Το χωριό Τσερμαλίκ ίδρυσαν το 1780 οι Έλληνες από τα χωριά της Σταυρίδας. Στην ίδια περιοχή με το Τσερμαλίκ βρίσκονται και άλλα ελληνικά χωριά – Στάραγια, Ιγκνάτιεφκα, Αντρέγιεφκα, Καμένκα, Γκρανίτνογιε, Μίρνογιε, Νοβοσιόλοφκα. Τις δύο περιοχές, την ουκρανική και αυτή των φιλορώσων αυτονομιστών, χωρίζει ο ποταμός Κάλμιους.
Ήδη από το 2014 πολλοί από τους 2.500 κατοίκους πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς και από τα 680 σπίτια απέμειναν μόνο 400, κάποια ακόμη να έχουν εμφανή τα σημάδια από τις συνεχόμενες εντάσεις στην περιοχή τα τελευταία οκτώ χρόνια.
«Σε αυτά τα χωριά, πλέον, συγκεντρώνεται πολλά σημεία ελέγχου και μένουν πλέον πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες», εξήγησε η κα. Τοπάλοβα και συνέχισε: «Στο Τσερμαλίκ έμεναν περισσότεροι άνθρωποι, αλλά τώρα βρίσκονται 1.200 με 1.300 κάτοικοι και οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι».
Παρά τις δυσκολίες, την ανησυχία και το φόβο τους, αλλά και την πανδημία του κορονοϊού, οι μαθητές του σχολείου όπου εργάζεται η εκπαιδευτικός, που φτάνουν τους 100 – με τους 55 να μαθαίνουν ελληνικά – πήγαν στο σχολείο και με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και δημιούργησαν ένα βίντεο – φόρο τιμής στην ιστορία του Τσερμαλίκ.