Μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε να κατευθύνεται από στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία.
Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης το Reuters, επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα, λίγη ώρα μετά και την είδηση πως η Δούμα, η ρωσική κάτω βουλή, άναψε «πράσινο φως» στην αποστολή στρατευμάτων στη γειτονική χώρα.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στο ότι δεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεσα στρατεύματα στο Ντονμπάς.
«Δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να ’ναι» δήλωσε στους δημοσιογράφους προηγουμένως, απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς.
Αντιφατικά μηνύματα και για τα σύνορα στο Ντονμπάς
Σημειώνεται πως η Μόσχα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ στα σύνορα που οι ίδιες έχουν ανακηρύξει. Αυτό σχολίασε πριν μερικές ώρες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η δήλωση του αυτή, όμως, έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο.
Η Μόσχα αναγνωρίζει τις δύο Δημοκρατίες σ’ εκείνα τα όρια, στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους», είχε σημειώσει ο τελευταίος.
Νωρίτερα είχε ερωτηθεί για το θέμα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία είπε ότι το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί μετά την επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας στα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής.
Παραμένει στο τραπέζι η συνάντηση Λαβρόφ – Μπλίνκεν
Και ενώ οι ενδείξεις για περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης πολλαπλασιάζονται, η Ρωσία φαίνεται πως δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της όσον αφορά την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 24 Φεβρουαρίου – αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24».
«Δεν έχουμε κατ’ αρχήν εγκαταλείψει καμία μας δέσμευση, κανένα σχέδιο. Είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας. Πάντα αξιοποιούμε το μέγιστο των δυνατοτήτων στην διπλωματία και τις συνομιλίες. Ποτέ δεν κλείσαμε καμία πόρτα στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Έχουμε μεγάλη υπομονή», δήλωσε η Ζαχάροβα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Η Δύση παρατηρεί όλα τα παραπάνω στενά με τις πρώτες αντιδράσεις της να αφορούν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας. Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, ανακοινώνει πως αναμένει επίθεση κατά του Κιέβου και ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ η Ουκρανία επιδίδεται σε μπαράζ επαφών, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει στρατιωτική και διπλωματική ισχύ.