Κατά της Ρωσίας στράφηκε την Τρίτη (22/2) ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο τονίζοντας πως «κινδυνεύει με τις ενέργειές της στην Ουκρανία να ενισχύσει τη συζήτηση γύρω από μια πιθανή ένταξη της χώρα μας στο ΝΑΤΟ.
«Οι ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία θα έχουν επιπτώσεις στην αξιολόγηση ασφαλείας για το κοινό έργο Φινλανδίας-Ρωσίας που αφορά το πυρηνικό εργοστάσιο στη βορειοδυτική Φινλανδία», είπε στους δημοσιογράφους ο φινλανδός πρόεδρος.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει αν η ουκρανική κρίση έφερε το Ελσίνκι πιο κοντά στην ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά σημείωσε ότι αναζωογόνησε τη συζήτηση στη σκανδιναβική χώρα.
«Εχουμε έναν ενεργό διάλογο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και θα γίνει σίγουρα πιο ενεργός αν η Ρωσία μας δώσει αφορμές. Δεν μπορώ να πω αν βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια ένταξη. Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη» τόνισε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Καταδικάζει το Ελσίνκι τις πράξεις της Μόσχας
Το Ελσίνκι έσπευσε το βράδυ της Δευτέρας να καταδικάσει την αναγνώριση από την Μόσχα των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Η Φινλανδία «υποστηρίζει σφόδρα την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό», είπε ο Νιινίστο.
Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει για το πιθανό αποτέλεσμα της αξιολόγησης που αφορά την κατασκευή του κοινού έργου και πρόσθεσε ότι η φινλανδική κυβέρνηση θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα δοθεί κατασκευαστική άδεια.
Το εργοστάσιο είναι ένα κοινό έργο ανάμεσα σε μια κοινοπραξία φινλανδικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και σε μια θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom, η οποία έχει το 34%.
Η Φινλανδία προετοιμάζει το έργο εδώ και δέκα χρόνια, οκτώ εκ των οποίων με εταίρο τη Ρωσία.
Όπως είπε ο Νιινίστο, η ΕΕ θα λάβει σήμερα απόφαση για την πρώτη σειρά κυρώσεων ως απάντηση στην κίνηση του προέδρου Πούτιν να αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.