Περισσότερη αποφασιστικότητα και ρεαλιστικότητα ζήτησε από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο ο Αλ. Ντάουνερ, ενημερώνοντας σε κλειστή συνεδρίαση την ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την έκθεση του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι-Μουν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ντάουνερ στηρίχθηκε στο περιεχόμενο των εκθέσεων του Μπαν Κι Μουν, τονίζοντας ότι η κοινή συνάντηση στη Γενεύη θα γίνει γύρω στις 25 με 26 Ιανουαρίου και ότι μέχρι τότε εναπόκειται στους ηγέτες των δυο πλευρών να βρουν τρόπους για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό υποστήριξε ότι και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην κρίσιμη αυτή περίοδο, με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση της δυναμικής των συνομιλιών.
Οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Βρετανίας, εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα, τονίζοντας ότι αποτελεί «θετικό στοιχείο» το γεγονός πως οι συνομιλίες συνεχίζονται και επιτυγχάνονται συγκλίσεις. Οι δυο αντιπρόσωποι υπογράμμισαν επίσης ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστο και με έμμεσο τρόπο τάχθηκαν υπέρ της ιδέας για να τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ενεργότερος ρόλος του ΟΗΕ. Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ διατύπωσε την άποψη ότι την ευθύνη για την πορεία των συνομιλιών την έχουν οι δυο κοινότητες και ότι η διαδικασία θα πρέπει να παραμείνει «κυπριακής ιδιοκτησίας».
Διαφορετικές απόψεις εξέφρασε ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος, ο οποίος τάχθηκε κατά των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας ενώ επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να παραμείνει «κυπριακής ιδιοκτησίας».
Την υποστήριξή τους στις συνομιλίες, στη βάση της λύσης του Κυπριακού και της διαπραγμάτευσης, καθώς και στον υποβοηθητικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασαν οι αντιπρόσωποι της Κίνας και της Γαλλίας.
Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος είπε πως η χώρα του συμφωνεί με κάποια σημεία της έκθεσης και με άλλα διαφωνεί, ενώ επανέλαβε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αν οι δυο πλευρές δεν μπορέσουν στο τέλος να συμφωνήσουν, τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να επιρρίψει ευθύνες στην πλευρά που ευθύνεται.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη των μελών του Σώματος. Μιλώντας για το τι ακολουθεί μετά την κοινή συνάντηση της Νέας Υόρκης στις 18 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι ο ΟΗΕ προσβλέπει στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς και στην κοινή συνάντηση των ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα στη Γενεύη.
Ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι η διαδικασία είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας» και ότι δεν υπάρχει θέμα επιβολής στους Κυπρίους μίας συμφωνίας την οποία δεν επιθυμούν, γιατί η συμφωνία θα πρέπει να πάει σε δύο ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους Κυπρίους, «όπως και να έχουν τα πράγματα».
Αν και δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, όπως είπε, είναι σημαντικό η διαδικασία να διατηρεί πραγματική δυναμική και η δυναμική επιβραδύνθηκε πολύ τους περασμένους δυο-τρεις μήνες. Εξέφρασε δε την πεποίθηση με τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα στις 18 Νοεμβρίου, η δυναμική ενισχύθηκε ξανά. «Ασφαλώς, επαφίεται στους ηγέτες να διατηρήσουν τη δυναμική αυτή στο μέλλον».