Ένας άνδρας σκοτώθηκε την Κυριακή (21/2) στην καταστολή των διαδηλώσεων κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Σουδάν όπως έγινε γνωστό από γιατρούς της χώρας. Την ίδια στιγμή ένας απεσταλμένος του ΟΗΕ ξεκίνησε επίσκεψη στη χώρα όπου η βία έχει κλιμακωθεί ραγδαία μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς τον Οκτώβριο.
Την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στο Χαρτούμ, άνδρας 51 ετών χτυπήθηκε από «σφαίρα στο στήθος», ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, οργάνωση που καταμετρά 82 θανάτους μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν την 25η Οκτωβρίου.
Επρόκειτο για ασθενή νοσοκομείου, που είχε υποβληθεί «σε ακρωτηριασμό» και βγήκε στο μπαλκόνι στην προσπάθειά του να αναπνεύσει διότι πνιγόταν από «δακρυγόνα» που είχαν ριφθεί «μέσα στο νοσοκομείο», εξήγησε ο σύλλογος.
Εκτεταμένη χρήση χημικών ώστε να υποχωρήσουν οι διαδηλωτές
Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης εναντίον των διαδηλωτών στο Χαρτούμ και σε προάστιά του, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ακούστηκαν επίσης πυρά.
Η εξέλιξη καταγράφηκε ενώ ειδικός του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Σουδάν, ο Σενεγαλέζος Ανταμά Ντιένγκ, άρχιζε την πρώτη του επίσκεψη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ο Σενεγαλέζος Ανταμά Ντιένγκ συναντήθηκε την Κυριακή με τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ στο Χαρτούμ, τον Φόλκερ Πέρτες, και αναμένεται να συναντηθεί επίσης με διάφορους ηγέτες και μέλη της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών για να προσπαθήσει να ρίξει φως στα βίαια επεισόδια.
Η στρατιωτική χούντα αναγνωρίζει ότι κάποιοι αξιωματικοί και στρατιώτες έχουν ανοίξει πυρ εναντίον διαδηλωτών αλλά διαβεβαιώνει πως ποτέ δεν έδωσε τέτοια διαταγή, ενώ κατηγορεί με τη σειρά της διαδηλωτές πως μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου στρατηγό της αστυνομίας τον Ιανουάριο.
Η άφιξη του κ. Ντιένγκ, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει τον Ιανουάριο, αναβλήθηκε εξαιτίας των σουδανικών αρχών, που επικρίνονται από τη διεθνή κοινότητα για την αιματηρή καταστολή και τις συλλήψεις αγωνιστών που συνεχίζονται.
Πάνω από εκατό οργανωτές εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, διαδηλωτές και πολιτικοί βρίσκονται στις φυλακές και πολλοί εξ αυτών άρχισαν πρόσφατα απεργία πείνας καταγγέλλοντας την «κακομεταχείριση» που λένε ότι υφίστανται υπό κράτηση.
Ο κ. Ντιένγκ είχε πει τον Ιανουάριο πως είναι «πολύ ανήσυχος για την επιδείνωση» της κατάστασης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα της Αφρικής.
Η εκστρατεία καταστολής και συλλήψεων πάντως δεν έχει μειώσει τις κινητοποιήσεις, ούτε τα πλήθη που βγαίνουν συχνά στους δρόμους για να απαιτήσουν ο στρατηγός Μπουρχάν να εγκαταλείψει την εξουσία και οι ένοπλες δυνάμεις να «επιστρέψουν στους στρατώνες».
«Θα διαδηλώνουμε έναν χρόνο ολόκληρο», διαβεβαίωσε η Θουγιάμπα Άχμεντ, 24χρονη φοιτήτρια, η οποία συμμετείχε χθες στην κινητοποίηση στο Χαρτούμ.
Ένδειξη του πόσο διχασμένη παραμένει η χώρα είναι το ότι οπαδοί του Όμαρ ελ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε το 2019 υπό την πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού, βρίσκονταν επίσης στους δρόμους χθες.
Δεκάδες εξ αυτών συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δικαστήριο του Χαρτούμ για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Ιμπραήμ Γαντούρ, τον άλλοτε υπουργό Εξωτερικών του έκπτωτου δικτάτορα.
Ο πρώην υπουργός, σε απεργία πείνας εδώ και ένα μήνα, όπως και άλλοι πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος του Μπασίρ, είχε προσαχθεί στο δικαστήριο για νέα ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο της δίωξής του για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2020.