Θετικές χαρακτήρισε την Τετάρτη (16/2) η Ρωσία τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επεσήμανε την Τρίτη (15/2) ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής συνομιλιών και της συνέχισης των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και της Δύσης λόγω της Ουκρανίας.
«Είναι θετικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής σοβαρών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες προβλέπεται να είναι «πολύ δύσκολες». Η άποψη της Ρωσίας είναι ότι αυτές θα πρέπει να οδηγήσουν στην αναδιοργάνωση της αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής ασφάλειας που προέκυψε από τον Ψυχρό Πόλεμο.
«Θα είναι δύσκολο, θα χρειαστεί πολλή ευελιξία και από τις δύο πλευρές και πολιτική βούληση», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.
Η Μόσχα ζητεί να τερματιστεί η πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία να δεσμευθεί ότι δεν θα αναπτύξει επιθετικά όπλα κοντά στο ρωσικό έδαφος, αλλά και ότι θα απομακρύνει τις υποδομές του από την ανατολική Ευρώπη.
Η Δύση έχει απορρίψει αυτά τα αιτήματα και σε αντάλλαγμα έχει προτείνει συνομιλίες για άλλα θέματα όπως ο έλεγχος των όπλων, αμοιβαίες επισκέψεις σε ευαίσθητες υποδομές και συνομιλίες για τις ρωσικές ανησυχίες στο θέμα της ασφάλειας.
«Η Ρωσία δεν εμπλέκεται στις κυβερνοεπιθέσεις»
Παράλληλα ο Πεσκόφ διέψευσε σήμερα ότι η Ρωσία εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στις κυβερνοεπιθέσεις με στόχο πολλούς ιστότοπους του στρατού της Ουκρανίας και δύο κρατικών τραπεζών της χώρας.
«Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με οποιεσδήποτε κυβερνοεπιθέσεις», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενώ εκτίμησε ότι «ήταν αναμενόμενο ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να κατηγορεί τη Ρωσία για τα πάντα».