Να προβεί σε «άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης» στη σύγκρουση περί την Ουκρανία, ζητά από τη Μόσχα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς πριν επισκεφθεί το Κίεβο και στη συνέχεια τη ρωσική πρωτεύουσα την στιγμή που η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση βρίσκονται στο αποκορύφωμα.

«Περιμένουμε από τη Μόσχα άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης», έγραψε στο Twitter ο Όλαφ Σολτς όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι «μία νέα στρατιωτική επίθεση θα είχε βαριές συνέπειες για την Ρωσία», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πάντα πολύ πολύ σοβαρή».

Οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους ζητούν εξηγήσεις από την Ρωσία για την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, πράγμα που η Μόσχα έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να κάνει.

Με τα ραντεβού του στο Κίεβο και το Κρεμλίνο, ο Όλαφ Σολτς ακολουθεί τα βήματα που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα μίας διπλωματικής λύσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν, από την πλευρά τους, ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει «οποιαδήποτε στιγμή» και πλήθος χωρών έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το ταχύτερον την ουκρανική επικράτεια.

Δεχόμενη κατηγορίες ότι είναι υπερβολικά συγκαταβατική απέναντι στην Μόσχα λόγω των οικονομικών της συμφερόντων, η Γερμανία ανέβασε χθες τους τόνους.

«Βρισκόμαστε εν μέσω κινδύνου στρατιωτικής σύρραξης, ενός πολέμου στην ανατολική Ευρώπη, και η ευθύνη ανήκει στην Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Η κατάσταση είναι πλέον «κρίσιμη, πολύ επικίνδυνη», δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz)

«Τελευταία ευκαιρία»

Η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στη Μόσχα είναι «πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία» για την επίτευξη της ειρήνης, δήλωσε από την πλευρά του ο ουκρανός πρεσβευτής στην Γερμανία Αντριι Μέλνικ στο Bild TV.

«Έχουμε την αίσθηση ότι ένας πόλεμος γίνεται όλο και πιο αναπόφευκτος», πρέπει να προετοιμασθούμε «για το χειρότερο».

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, αρνείται οποιαδήποτε επιθετική πρόθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά συνδέει την αποκλιμάκωση με σειρά απαιτήσεων, κυρίως με την διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ. Οι Δυτικοί θεωρούν ότι ο όρος αυτός είναι απαράδεκτος.

Ο Όλαφ Σολτς έχει προειδοποιήσει ότι η επιβολή καταστροφικών δυτικών κυρώσεων θα είναι «άμεση» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, απειλές που μέχρι στιγμής δεν έχουν πτοήσει το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, το Βερολίνο δέχεται δριμείες επικρίσεις για την άρνησή του να στείλει όπλα στους Ουκρανούς.

«Ζητώ επισήμως από τους εταίρους μας να αποφασίσουν σε ποια πλευρά τοποθετούνται: στην πλευρά της Ουκρανίας που αμύνεται ή στην πλευρά του επιτιθέμενου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) την περασμένη βδομάδα ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην πρωταθλητής του μποξ Βιτάλι Κλίτσκο που έχει ζήσει επί πολλά χρόνια στην Γερμανία, όπου και παραμένει σταρ.

Η ένταση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, με την συγκέντρωση άνω των 100.000 ρώσων στρατιωτικών στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και με την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην Λευκορωσία και την Μαύρη Θάλασσα.