Τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ιταλία αποτελούν προειδοποίηση για τον δημοφιλή Ματέο Ρέντσι, ο οποίος βγαίνει αποδυναμωμένος από τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματός του και την ενίσχυση της ψήφου διαμαρτυρίας που κατευθύνθηκε προς το Κίνημα των 5 Αστέρων και τη Λέγκα του Βορρά.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που μεταδόθηκαν από την δημόσια τηλεόραση RAI, με βάση τα αποτελέσματα από τις επτά περιφέρειες στις οποίες διεξήχθησαν εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι παραμένει στην πρώτη θέση με το 24% των ψήφων, πολύ μακριά όμως από το 40,1% των ευρωπαϊκών εκλογών εδώ και έναν χρόνο.
Στη δεύτερη θέση, με 18,4% των ψήφων, βρίσκεται το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, το οποίο φαινόταν να έχει πληγεί από τις εσωτερικές διαφωνίες και την έλλειψη εποικοδομητικών πολιτικών προτάσεων.
Και στον αγώνα για την ηγεμονία της ιταλικής δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, αναδιοργανωμένη κατά το πρότυπο του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, περνά στο 12,5% των ψήφων, μπροστά από το Forza Italia, την παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που συνεχίζει την καθοδική της πορεία και βρίσκεται στο 10,7%.
Σε καθοδική πορεία βρέθηκε και η συμμετοχή στην ψηφοφορία, που κυμάνθηκε από 48% μέχρι 75% , ανάλογα με την περιφέρεια, υποχωρώντας κατά 10% σε σχέση με αντίστοιχες ψηφοφορίες πριν από πέντε χρόνια.
Οι πολιτικοί σχολιαστές έκανα λόγο για αποδυνάμωση του Ματέο Ρέντσι.»Σήμερα για τον Ρέντσι είναι πιο δύσκολο να κυβερνήσει» σχολίαζε η κεντρο-δεξιά La Stampa, ενώ η La Repubblica είχε τίτλο: «Ενα στοπ για τον Ρέντσι».
Ο ίδιος ο Ρέντσι, ο οποίος αναχώρησε τη νύκτα, παραμονή των εθνικής εορτής της Ιταλίας, για αιφνιδιαστική επίσκεψη στους ιταλούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, χαρακτήρισε ωστόσο «πολύ θετικό» το αποτέλεσμα.
«Θα προχωρήσουμε λοιπόν μπροστά, με ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα στη διαδικασία ανανέωσης του κόμματος και αλλαγής της χώρας», είπε, σύμφωνα με τον Τύπο.
Αν και τα τοπικά θέματα βάρυναν στην ψηφοφορία, ο ιταλός πρωθυπουργός, που ανήλθε στην εξουσία πριν από ενάμισι χρόνο με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, πλήττεται από τις εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους του κόμματός του, όπου οι δυσαρεστημένοι δεν έχουν ακόμη χωνέψει την πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση, τις φιλελεύθερες επιλογές του στον τομέα της οικονομίας και την τάση του για δυναμική επιβολή της πολιτικής του.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, «αυτή η ψηφοφορία δείχνει ότι η κεντρο-δεξιά (Forza Italia και Λέγκα του Βορρά) όταν είναι ενωμένη είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική … αλλά θα είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς επί ποίου προγράμματος», σχολιάζει ο Λουτσιάνο Φοντάνα, διευθυντής της Corriere della Sera.
Τη στιγμή που η πρόσφατη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου ωθεί τη χώρα προς τον δικομματισμό, οι εσωτερικές διαμάχες είναι ισχυρές, πόσο μάλλον που η ενίσχυση της εκλογικής δύναμης της Λέγκας του Βορρά δείχνει το τέλος της ηγεμονίας του Μπερλουσκόνι επί της ιταλικής δεξιάς.
«Η Λέγκα είναι η πιο σοβαρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στον Ρέντσι σήμερα στην Ιταλία», δήλωσε ο Σαλβίνι, ο επονομαζόμενος «ο άλλος Ματέο», δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι το κόμμα του δεν επιδιώκει μόνο να βγει από το ευρώ και να πετάξει τους μετανάστες της θάλασσα, αλλά έχει επίσης να προτείνει εναλλακτικές σε πολλούς τομείς.
Ικανοποίηση επικράτησε στο Κίνημα των 5 Αστέρων, που βρισκόταν σε πτωτική πορεία μετά το 25% των βουλευτικών εκλογών του 2013. «Grazie, danke, merci, thank you», έγραψε στο blog του ο Μπέπε Γκρίλο προειδοποιώντας το Δημοκρατικό Κόμμα ότι «μία χώρα δεν κυβερνάται με ψέμματα και αλαζονεία» και απορρίπτοντας «τις σειρήνες της αριστεράς που ήθελαν να μάς κάνουν αξεσουάρ ή συμμάχους».