Πάνω από οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν όταν μια ρουκέτα έπληξε κατοικημένη περιοχή στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η ευθύνη της αιματηρής επίθεσης βαραίνει τους ισλαμιστές μαχητές όπως δήλωσε ένα αξιωματικός του στρατού.
Επί ένα χρόνο τώρα μαίνονται οι μάχες για τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας ανάμεσα σε οργανώσεις πρώην ανταρτών οι οποίες συνέβαλαν στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και τώρα υποστηρίζουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις.
«Ο στρατός έκανε μεγάλη πρόοδο και υπέστησαν μεγάλες απώλειες», υποστήριξε ο αξιωματικός Φάντελ αλ Χάσι, αναφερόμενος στην Μάτζλις αλ Σούρα, μια οργάνωση-ομπρέλα κυρίως ισλαμιστικών ένοπλων παρατάξεων. «Ανησυχούσαμε ότι θα έπαιρναν εκδίκηση και πράγματι εκτόξευσαν ρουκέτες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι δυνάμεις του στρατού που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης αφού απώλεσε την Τρίπολη, εξεδίωξαν τους ισλαμιστές από πολλές συνοικίες της Βεγγάζης δεν έχουν καταφέρει όμως να ελέγχουν πλήρως την περιοχή.
Λίγο αργότερα ανατολικά της Βεγγάζης, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στη Ντέρνα, εστία των ισλαμιστών, και από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, διευκρίνισε ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει εκμεταλλευθεί το κενό ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί καθώς οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται χωρίς καμιά να είναι σε θέση να συντρίψει την άλλη. Τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν δολοφονήσει δεκάδες ξένους, κυρίως Χριστιανούς, ενώ έχουν επίσης εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων κι ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στην Τρίπολη.
Στη Σύρτη, μια πόλη της κεντρικής Λιβύης που έχει καταλάβει το ΙΚ, οι τζιχαντιστές επέκτειναν την παρουσία τους θέτοντας υπό τον έλεγχό τους μια αεροπορική βάση στο νότιο τμήμα της, όταν οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Τρίπολης αποσύρθηκαν.
«Οι δυνάμεις της 166ης ταξιαρχίας… μετακινήθηκαν και έτσι οι μαχητές του λεγόμενου Ντάες κατέλαβαν την αεροπορική βάση Κουρνταμπίγια», είπε ο Μοχάμεντ Ελ Σάμι, ένας εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων στην Τρίπολη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταξιαρχία είχε ζητήσει ενισχύσεις, οι οποίες δεν έφθασαν.