Οι αρχές της Ινδονησίας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη διάσωση πλοίων στα οποία επιβαίνουν μετανάστες από τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές και είναι εγκαταλελειμμένα στη θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του στρατού.
Οι κυβερνήσεις των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας δέχθηκαν σφοδρές επικρίσεις από τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στέλνοντας στα ανοικτά τα πλοία των μεταναστών, προτού η Ινδονησία και η Μαλαισία αλλάξουν ριζικά στάση πριν μερικές ημέρες και ανακοινώσουν ότι θα σώσουν και θα προσφέρουν προσωρινό άσυλο στους μετανάστες.
Τέσσερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Μαλαισίας και ένα αεροπλάνο συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ, δήλωσε ο Φούαντ Μπάσια. Παρόλα αυτά μέχρι χθες Σάββατο βράδυ δεν είχε εντοπιστεί κανένα πλοίο.
Περισσότεροι από 3.500 μετανάστες έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία. Οι Μπανγκλαντεσιανοί θέλουν να γλιτώσουν από τις άθλιες συνθήκες ζωής στη χώρα τους και οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια της Μιανμάρ από τις διώξεις εναντίον τους.
Το φαινόμενο αυτό της μαζικής μετανάστευσης διαρκεί χρόνια, όμως από τις αρχές Μαΐου έχει οξυνθεί εξαιτίας της απόφασης της Ταϊλάνδης να ακολουθήσει μια νέα ιδιαίτερα κατασταλτική πολιτική, γεγονός που έχει ωθήσει τους διακινητές να προτιμούν τη θαλάσσια οδό προς τη Μαλαισία αντί της χερσαίας. Οι διακινητές έχουν εγκαταλείψει υπερφορτωμένα με μετανάστες πλοία στον κόλπο της Βεγγάλης και τη θάλασσα Ανταμάν.
Στο μεταξύ μαζικοί τάφοι εντοπίστηκαν στη Μαλαισία, στους οποίους φαίνεται ότι έχουν ταφεί εκατοντάδες μετανάστες από τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές, όπως αναφέρει ο Τύπος.
Η αστυνομία εντόπισε 30 μεγάλους τάφους στη βόρεια επαρχία Περλίς που συνορεύει με την Ταϊλάνδη, οι οποίοι περιείχαν τα λείψανα εκατοντάδων ανθρώπων, ανέφερε η εφημερίδα Utusan Malaysia.
Η εφημερίδα Star ανέφερε στον ιστότοπό της ότι σχεδόν 100 πτώματα βρέθηκαν σε έναν τάφο την Παρασκευή.
Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ειδικοί από την Κουάλα Λουμπούρ έχουν μεταβεί στο σημείο, όμως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι τάφοι και πόσα πτώματα έχουν εντοπιστεί. Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό αν οι νεκροί είναι Ροχίνγκια.
Η βόρεια Μαλαισία χρησιμοποιείται ως πέρασμα από τους διακινητές που μεταφέρουν μετανάστες στη νοτιοανατολική Ασία μέσω θαλάσσης από τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές.
Οι διακινητές χρησιμοποιούν ως πέρασμα και τη νότια Ταϊλάνδη και η εφημερίδα Utusan Malaysia ανέφερε ότι η αστυνομία πιστεύει πως αυτή η ανακάλυψη συνδέεται με ομαδικούς τάφους που εντοπίστηκαν στην ταϊλανδέζικη πλευρά των συνόρων νωρίτερα αυτό τον μήνα.