Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε πως η Ρωσία θα ήταν απερίσκεπτη να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία. Ανέφερε πως σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Τουρκία θα έκανε ό,τι είναι απαραίτητο ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ερντογάν δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας πρότασης να φιλοξενηθούν και οι δύο πλευρές με σκοπό να πρυτανεύσει η διπλωματία και να ανοίξει ο δρόμος για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης, προσθέτοντας ότι αναμένει απάντηση από τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για έναν συνολικό διάλογο που θα εξετάσει ορισμένες από τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, ενώ εξήγησε στη Μόσχα ότι ορισμένα αιτήματά της δεν είναι εύλογα.

«Ελπίζω η Ρωσία να μην επιτεθεί και να μην εισβάλει στην Ουκρανία. Ένα τέτοιο βήμα δεν θα ήταν καθόλου σοφό από μέρους της τόσο για την ίδια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», τόνισε

Η Άγκυρα έχει σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, αλλά εναντιώνεται της ρωσικής στρατηγικής στη Συρία και την Λιβύη, καθώς και στο ζήτημα της Κριμαίας. Παρόλο που συνεργάζεται με τη Ρωσία σε θέματα άμυνας και ενέργειας, η Τουρκία πούλησε drones στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

«Επαναλαμβάνω πως είμαστε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται (για να βρεθεί λύση) και έστειλα αυτά τα μηνύματα τόσο στον Πρόεδρο Πούτιν, αλλά και στον Πρόεδρο Ζελένσκι», συμπλήρωσε ο Ερντογάν και ανέφερε πως «πιστεύω και οι δύο χώρας γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται την ειλικρίνεια και τις καλές προθέσεις της Τουρκίας».

Η κρίση, δήλωσε, «πρέπει να λυθεί με αποφυγή χρήσης δύναμης και όπλων. Ελπίζουμε η πρωτοβουλία του NATO να πετύχει σε αυτή την υπόθεση». Η Τουρκία είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Ερντογαν υποστήριξε πως θα επισκεφθεί τον Ζελένσκι στην Ουκρανία νωρίς τον επόμενο μήνα για να μιλήσουν για την κρίση με τη Ρωσία. Επίσης τόνισε πως θα συναντήσει ή θα έχει τηλεφωνική επαφή με τον Πούτιν σύντομα.