Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους τους έχουν στενές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, στους οποίους έχουν μεταφέρει την ανησυχία τους για την σοβούσα πολιτική κρίση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεφ Ράτκε.

«Καλούμε και τις δύο πλευρές (σ.σ. κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ) να σεβαστούν το δικαίωμα στις ειρηνικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, αποφεύγοντας την χρήση βίας. Καλούμε τις αρχές να κάνουνε το βήμα και να ανταποκριθούν στις καταγγελίες για παρατυπίες που προκύπτουν από τις πρόσφατα δημοσιοποιηθείσες συνομιλίες. Καλούμε επίσης το αντιπολιτευόμενο κόμμα να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο, ώστε να συμμετάσχει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής επιτήρησης του έργου των κυβερνητικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της Κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής για τις δημοσιοποιηθείσες συνομιλίες», σημείωσε ακόμη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, εδώ και τρεισήμισι μήνες δημοσιοποιεί τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, από τις οποίες αποκαλύπτονται, όπως ισχυρίζεται αυτή, τρανταχτές υποθέσεις διαφθοράς, απροκάλυπτης παρέμβασης στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δίωξης των πολιτικών αντιπάλων του Ν. Γκρούεφσκι και εκτεταμένη νοθεία των εκλογικών αναμετρήσεων όλων των τελευταίων χρόνων στη χώρα.

Τόσο η Ε.Ε όσο και οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι να εξετάσει τις καταγγελίες αυτές της αντιπολίτευσης και να επιτρέψει τη διεξαγωγή μίας ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι οι παραιτήσεις, πρόσφατα, υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι αποτελούν θετικό βήμα για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ.

«Μας ενθαρρύνουν τα βήματα της κυβέρνησης σχετικά με την αντικατάσταση των σημαντικότερων υπουργών και αξιωματούχων που εμπλέκονται. Θεωρούμε πως αυτό είναι ένα θετικό βήμα, ωστόσο πιστεύουμε ότι οι Μακεδόνες ηγέτες πρέπει να εργαστούν από κοινού και να ξεκινήσουν διάλογο για τα ζητήματα που έφεραν σε αντιπαράθεση τη χώρα, μεταξύ άλλων και για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και για την παρούσα πολιτική κρίση» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκαν η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώτος ξάδελφος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι τρεις παραιτηθέντες, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, βρέθηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, σχετικά με όσα αποκαλύπτει αυτή για τον «διεφθαρμένο και εγκληματικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι».