Μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ισοδυναμούσε με μια «σοβαρή παραβίαση» της ειρήνης στην περιοχή και για την Τουρκία αυτό θα ήταν απαράδεκτο, προειδοποίησε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, ο πρόεδρος της γείτονος επαναδιατύπωσε την προσφορά του να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών για να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
«Οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή Ρωσίας και Ουκρανίας, από παραβιάσεις συνόρων έως το ξέσπασμα ενός πολέμου, θα επιφέρει μια σοβαρή παραβίαση της περιφερειακής ειρήνης και θα προκαλέσει σοβαρή δυσχέρεια στην περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν.
Συμπλήρωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Άγκυρα διατηρεί πολύ καλούς δεσμούς με την Ουκρανία –στην οποία η Άγκυρα πούλησε πέρυσι στρατιωτικής χρήσης drones, εξοργίζοντας τη Ρωσία – και ότι οι δεσμοί της με τη Μόσχα προχωρούν «με έναν ειρηνικό τρόπο που δεν έχει ξανά υπάρξει ποτέ στην ιστορία μας».
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτές οι θετικές εξελίξεις να μετατραπούν σε αρνητικές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Επομένως, μπορούμε να είμαστε ένας μεσολαβητής για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε, προσθέτοντας ότι έχει γνωστοποιήσει στον Ρώσο και Ουκρανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο μπορεί προκειμένου να επιλύσει τις εντάσεις, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των Reuters και AFP.
Σημειώνεται πως τουρκικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν χθες, Πέμπτη, ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι ανοιχτές στο να παίξει ρόλο η Τουρκία για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις
Εξάλλου, ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου και ότι ελπίζει να φέρει σύντομα κοντά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σήμερα ο ίδιος είπε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί τη Μόσχα για να συζητήσει το θέμα και με τον Πούτιν, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες: «Έχω προγραμματίσει μια επίσκεψη στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, είναι πιθανό να μιλήσω με τον κ. Πούτιν τηλεφωνικά ή να επισκεφθώ τη Μόσχα».
Σε «τέλμα» η διπλωματική οδός;
Υπενθυμίζεται πως, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί καλούς δεσμούς με το Κίεβο και τη Μόσχα, αλλά αντιτίθεται στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη όπως και στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, είχε απορρίψει προηγούμενες προτάσεις διαμεσολάβησης από την Άγκυρα μετά τις πωλήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Οι παραπάνω δηλώσεις λαμβάνουν χώρα ενώ δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί -τις τελευταίες εβδομάδες- στα ουκρανικά σύνορα, αυξάνοντας τους φόβους – πολλών δυτικών χωρών – για μια ρωσική στρατιωτική εισβολή, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε πολεμοχαρή συμπεριφορά, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για μια αποκλιμάκωση συνθήκες που εγγυώνται τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την de facto υποχώρηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την Ανατολική Ευρώπη. Κάτι μη αποδεκτό από τη Δύση που απειλεί τη Ρωσία με βαριές κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία.