Περισσότεροι από 700 μετανάστες από τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές διασώθηκαν στην Ινδονησία όταν η θάλασσα τους έβγαλε στην ανατολική ακτή Άτσεχ της Σουμάτρα, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 749 άνθρωποι βρέθηκαν μέσα στη θάλασσα και βγήκαν στην ακτή με τη βοήθεια ψαράδων, τόνισε εκπρόσωπος των Αρχών στο πρακτορείο.

«Προσωρινά έχουν μεταφερθεί σε αποθήκη του λιμανιού όπου βρήκαν προσωρινό κατάλυμα», πρόσθεσε.

¨Πλοίο με 600 μετανάστες έφτασε στην Ινδονησία την Κυριακή, υπενθυμίζει το πρακτορείο.

Χιλιάδες μετανάστες αναζητούν διέξοδο με παρόμοιο τρόπο στη θάλασσα στη Νοτιοανατολική Ασία ενώ πολλές κυβερνήσεις επιχειρούν να τους εμποδίσουν από το να βγουν στην ακτή, παρά το αίτημα του ΟΗΕ να τους διασώζουν.

Νωρίτερα σήμερα, ραδιοφωνικός σταθμός της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης μετέδωσε ότι ένα πλοιάριο με 400 μετανάστες, το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης είχε ρυμουλκήσει στη στεριά, κατευθύνεται προς την Ινδονησία.

Παράλληλα, το Ινδονησιακό Ναυτικό εμπόδισε ένα πλοιάριο που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ινδονησιακού στρατού.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν το πλοιάριο το οποίο απομάκρυναν οι Ινδονήσιοι είναι το ίδιο με εκείνο που ρυμουκήθηκε από το Ναυτικό της Ταϊλάνδης.

Το ξύλινο πλοιάριο, που ρυμουλκήθηκε από το Ναυτικό της Ταϊλάνδης, εντοπίστηκε χθες κοντά στο νησί στα νότια της χώρας Κο Λίπε στη Θάλασσα Ανταμάν με στοιβαγμένους εκατοντάδες μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης επιδιόρθωσαν τη μηχανή του και έδωσαν τρόφιμα, νερό και φάρμακα σε όσους επέβαιναν προτού το ρυμουλκήσουν στη στεριά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δήλωσε ο αξιωματικός του Ναυτικού που εδρεύει στο Κο Λίπε, ο Βιραπόνγκ Νακπρασίτ.

«Αυτοί που επέβαιναν στο πλοιάριο δεν ήθελαν να έρθουν στην Ταϊλάνδη κι έτσι τους δώσαμε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και νερό. Επιτελέσαμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Ήθελαν να πάνε σε μία τρίτη χώρα. Δεν ήθελαν να έρθουν στην Ταϊλάνδη κι έτσι τους στείλαμε στον προορισμό τους. Δεν τους απωθήσαμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να φύγουν», δήλωσε στο Reuters.

Ο Βιραπόνγκ είπε ότι το πλοιάριο δεν είχε καπετάνιο, αλλά κάποιοι από τους επιβαίνοντες εκπαιδεύτηκαν από τοπικούς ταϊλανδούς αλιείς ώστε να μπορούν να το κυβερνήσουν.

«Εκπαιδεύτηκαν για περίπου τρεις ώρες μέχρι να μάθουν να το κυβερνούν. Ήταν πράγματι καλοί σε αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι ένας σταθμός ραντάρ στο νησί παρακολουθούσε το πλοιάριο μέχρι να μπει σε διεθνή χωρικά ύδατα.