Με τις προτάσεις για ένα σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων σε διάφορες χώρες, η Ευρώπη κάνει ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση, γράφει η Σιλβί Κοφμάν στο σημερινό κύριο άρθρο της Le Monde.
Όπως σημειώνει, ύστερα από ένα χρόνο στρουθοκαμηλισμού και μετά τη σύνοδο κορυφής της 23ης Απριλίου όπου οι ηγέτες των 28 απάντησαν στο δράμα της μετανάστευσης τριπλασιάζοντας απλώς τον προϋπολογισμό για την προστασία των ευρωπαϊκών ακτών, οι προτάσεις που διατύπωσε χθες η Κομισιόν αποτελούν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή της ευρωπαϊκής προσέγγισης στη μεταναστευτική κρίση. Αν μάλιστα οι προτάσεις αυτές υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη, θα γεννηθεί μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην πρόκληση της παράτυπης μετανάστευσης.
Η πολιτική αυτή, συνεχίζει η αρθρογράφος της Le Monde, δεν περιλαμβάνει πλέον μόνο την απόκρουση των παράτυπων μεταναστών, αλλά αναγκάζει τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους με βάση την αρχή της αλληλεγγύης. Η αρχή αυτή δεν είχε ως τώρα εφαρμοστεί στο πρόβλημα της μαζικής εισροής των «boat people» στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.
Το πιο συγκεκριμένο μέτρο αφορά την υποδοχή 20.000 προσφύγων με την έννοια που τους αντιλαμβάνονται τα Ηνωμένα Έθνη (άνθρωποι που εκτοπίστηκαν λόγω μιας σύγκρουσης) και την κατανομή τους ανά χώρα με κριτήρια που καθορίζονται με βάση το ΑΕΠ, το ποσοστό της ανεργίας, τον πληθυσμό και τον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο που έχουν ήδη κατατεθεί.
Η άλλη πρόταση, που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις, είναι η θέσπιση ποσοστώσεων για κάθε χώρα σε περίπτωση μαζικής εισροής προσφύγων, όπως γίνεται σήμερα. Τα ποσοστά που αντιστοιχούν στη Γερμανία είναι 18,42% και στη Γαλλία 14,17%. Η Βρετανία εξέφρασε αμέσως την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο σχέδιο, λέγοντας ότι θέλει να επικεντρωθεί στη μάχη κατά των διακινητών. Το ένα όμως δεν εμποδίζει το άλλο. Απέναντι σε μια κρίση τέτοιου μεγέθους, η απόφαση της Κομισιόν να δει το πρόβλημα κατάματα είναι ευπρόσδεκτη.
Παράλληλα με την κατανομή των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στις ευρωπαϊκές χώρες, η ΕΕ εξετάζει και πιο επιθετικούς τρόπους για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων των διακινητών. Η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι κατέστησε σαφές ότι δεν προτείνει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη για την καταδίωξη των διακινητών. Το ζήτημα αυτό πάντως θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, καθώς οι κυβερνήσεις θα εξετάζουν τι είδους στρατιωτική βοήθεια είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια.
Σε άρθρο του στους New York Times ο Τζέιμς Κάντερ επισημαίνει ότι το σύστημα των ποσοστώσεων θα βοηθήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, όπου φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να προσπαθήσουν να διασχίσουν φέτος τη Μεσόγειο, όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 1.800 άνθρωποι.
Ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε ότι η Κομισιόν έκανε το πρώτο βήμα μακριά από τη στάση του Ευρωπαϊκού Φρουρίου και προς την κατεύθυνση της επίλυσης της προσφυγικής κρίσης.
«Η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να επιλυθεί ένα πρόβλημα αυτού του χαρακτήρα», επισήμανε και ο Βόλκερ Τερκ, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη. «Μια τέτοια προσέγγιση», έγραψε χθες στους Τάιμς του Λονδίνου, «το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει τα κίνητρα των εγκληματικών συμμοριών που επιδίδονται σε αυτό το άθλιο εμπόριο και να μειώσει τα κίνητρα των κρατών-μελών να αναπτύξουν τα δικά τους συστήματα ασύλου».
Οι Βρετανοί, οι Ιρλανδοί και οι Δανοί έχουν τη δυνατότητα να μη λάβουν μέρος στο σύστημα των ποσοστώσεων με βάση τις υπάρχουσες συμφωνίες με την ΕΕ.