Στα 11.104.801 ευρώ ανέρχονταν στις 31.12.2014 τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΚΕΛ και των συνδεδεμένων με το κόμμα εταιρειών.  Το ΑΚΕΛ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και τα περιουσιακά στοιχεία του για το 2014. Οι οικονομικές καταστάσεις παραδόθηκαν στις 2 Απριλίου 2015 στον έφορο πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, το ποσό των 11.104.801 ευρώ περιλαμβάνει 3.950.040 ευρώ μετρητά σε τραπεζικά ιδρύματα και στο ταμείο, ενώ η αξία του εξοπλισμού, της ακίνητης περιουσίας και άλλων επενδύσεων είναι 5.206.191 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων είναι ακίνητη περιουσία και ιδιαίτερα τα οικήματα- γραφεία που στεγάζεται η Κεντρική Επιτροπή και τα γραφεία του κόμματος σε όλες τις επαρχίες. Οι υποχρεώσεις σε πιστωτές και τραπεζικά ιδρύματα ανέρχονται στα 3.989.693 ευρώ. Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται στα 7.115.108 ευρώ.

Η περιουσία αυτή, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «συσσωρεύτηκε ουσιαστικά από την ίδρυση του κόμματος μέχρι σήμερα, και υπήρξε διαχρονικά πολύ προσεχτική, νοικοκυρεμένη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του κόμματος όλα αυτά τα χρόνια. Στα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται και οι δωρεές που γίνονται κατά καιρούς από συντρόφους μας προς το κόμμα».

Εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που επέφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση και εξαιτίας της δραστικής μείωσης των εσόδων, λήφθηκαν -αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση- επώδυνα μέτρα ώστε να μην τεθεί το κόμμα σε κίνδυνο οικονομικής δυσπραγίας. Ωστόσο, προστίθεται, παρά τα μέτρα που λήφθηκαν κυρίως μέσα από τη μείωση του επαγγελματικού μηχανισμού, τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 1.520.531 ευρώ το 2014. «Η ρευστότητα του κόμματος αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, θέτοντας σε κίνδυνο, τα επόμενα χρόνια, τη δυνατότητα του κόμματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του, σε περίπτωση που δεν διαφοροποιηθούν προς το θετικότερο τα δεδομένα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.