Την ελπίδα ότι θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Eυρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του έτους εξέφρασε ο επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν κατά τις συνομιλίες που είχε, στο Βελιγράδι, με τη σερβική πολιτική ηγεσία.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός, ότι κάθε χώρα, από τις 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), έχει τις δικές της απόψεις και συμφέροντα και είναι χρονοβόρα η διαδικασία για να επιτευχθεί σύγκλιση.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου της Σερβίας, ο κ. Χαν επισήμανε ότι “κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να κατανοήσουν την απόφαση της Σερβίας να συμμετάσχει στη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα για την επέτειο των 70 ετών από το τέλος το 2ου Παγκοσμίου πολέμου”.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Σερβία θα συμμετάσχει στην παρέλαση με ένα λόχο της προεδρικής φρουράς, ενώ στις εξέδρες των επισήμων θα βρεθεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Ο κ. Χαν υπενθύμισε την ανάγκη συντονισμού της εξωτερικής πολιτικής κάθε υποψήφιας χώρας με την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ζήτησε από τον κ. Χαν να υπάρξει αντικειμενική αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε η σερβική κυβέρνηση και να ανταποκριθούν ανάλογα οι Βρυξέλλες, ανοίγοντας, μέχρι το τέλος του έτους, τα πρώτα κεφάλαια του διαπραγματευτικού πλαισίου.
Ο κ. Νίκολιτς επισήμανε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Σερβίας και προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Πρίστινα.
Ανέφερε δε, ότι σύντομα θα εκπονηθεί, από τον ίδιο, σχέδιο για την οριστική διευθέτηση των σχέσεων με την Πρίστινα που θα έχει συμβιβαστικό χαρακτήρα αλλά -όπως είπε- σε καμία περίπτωση δεν θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας έθεσε στον κ. Χαν και το θέμα της “Μεγάλης Αλβανίας”, εκτιμώντας ότι “πρόκειται για σοβαρό κίνδυνο”, που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα, όχι μόνο της Σερβίας αλλά και του Μαυροβούνιο, της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.
Αναμένουμε να γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, της Ουκρανίας της ΠΓΔΜ αλλά και της Σερβίας, επισήμανε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.