Απελευθερώθηκαν σήμερα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Tigris, το οποίο κατασχέθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ιρανικές αρχές, ανακοίνωσε μια αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.
Το πλοίο, που έχει ναυλωθεί από δανέζικη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk Line και φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ, αναχαιτίσθηκε στις 28 Απριλίου, σε εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης που δικαίωνε μια ιρανική εταιρεία.
Η δανέζικη εταιρεία Maersk αξίωνε την απελευθέρωση των μελών του πληρώματος, υποστηρίζοντας ότι οι ναυτικοί δεν είναι υπάλληλοί της και επιπροσθέτως το πλοίο δεν ανήκει στην ίδια αλλά στην εταιρεία Rickmers Shipmanagement.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Μαρζιέχ Αφχάμ, δήλωσε πως «τα 24 μέλη του πληρώματος απελευθερώθηκαν. Λαμβάνουν προξενική βοήθεια και, κατά την άποψή μας, δεν τα αφορά η κατάσχεση του πλοίου».
«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ιδιωτικής εταιρείας (η ενάγουσα στην υπόθεση) και της άλλης πλευράς συνεχίζονται και είναι πιθανόν να βρεθεί μια λύση στο θέμα σε μια-δυο ημέρες», εξήγησε η εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τη δημόσια ιρανική τηλεόραση, τα μέλη του πληρώματος προέρχονται από τη Βουλγαρία, τη Μιανμάρ, τη Ρουμανία και τη Βρετανία. Ο πλοίαρχος είναι βουλγαρικής καταγωγής.
Η Αφχάμ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η κατάσχεση του πλοίου είναι απόρροια μια «δικαστικής υπόθεσης και όχι ενός πολιτικού ή στρατιωτικού ζητήματος».
Εναντίον της εταιρείας Maersk είχε στραφεί η ιρανική εταιρεία Pars Talayieh Oil Product με αφορμή μια διένεξή τους για την αποστολή 10 εμπορευματοκιβωτίων στο Ντουμπάι πριν από περίπου δέκα χρόνια, τον Ιανουάριο του 2005. Η Maersk έχασε την υπόθεση στο εφετείο και καταδικάστηκε να καταβάλει 3,6 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.
Από την πλευρά της, η Maersk Line ανακοίνωσε ότι σήμερα απέστειλε μια υποσχετική επιστολή σχετικά με το ανεπίδοτο φορτίο του Ντουμπάι που οδήγησε στην κατάσχεση του πλοίου από τις ιρανικές αρχές. «Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις ιρανικές δικαστικές αρχές και τον Οργανισμό Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν», ανέφερε η εταιρεία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους «δέσμευση» ανέλαβε με την επιστολή της.