Στις 27 Απριλίου, δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές στο Σουδάν, οι διοργανωτές τους ανακοίνωσαν πως ο 71χρονος πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ, που βρίσκεται 25 χρόνια στην εξουσία, αναδείχθηκε και πάλι νικητής- με ποσοστό 94% των ψήφων. Η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τη διαδικασία και τα εκλογικά κέντρα στο Χαρτούμ λέγεται πως ήταν έρημα. Ο Μπασίρ εξακολουθεί να αποφεύγει το Διεθνές Δικαστήριο όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σχετικά με τον ρόλο του στις συγκρούσεις στο Νταρφούρ.
Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι εκτιμάται πως σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις στο Νταρφούρ που ξέσπασαν το 2003 όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να καταστείλει εξέγερση στα δυτικά. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως δύο εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Η Adriane Ohanesian, Αμερικανίδα φωτογράφος με έδρα το Ναϊρόμπι πρωτοεπισκέφθηκε το Σουδάν το 2010 και τότε άρχισε να ενδιαφέρεται για το Νταρφούρ. Αργότερα τον ίδιο χρόνο ταξίδεψε νότια για να επικεντρωθεί στο δημοψήφισμα και την ανεξαρτησία. Το Νότιο Σουδάν έγινε ανεξάρτητη χώρα τον Ιούλιο του 2011.
Η φωτογράφος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΤΙΜΕ, είχε ακούσει για μια μεγάλη ομάδα πολιτών που κρύβονταν στα βουνά Jebel Marra, μακριά από τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων και τους βομβαρδισμούς. Τότε μαζί με τον Ολλανδό δημοσιογράφο Klaas van Dijken αποφάσισε να καταγράψει τα δεινά τους. Τελικά τους δόθηκε άδεια να τους προσεγγίσουν από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Σουδάν (Sudan Liberation Army-Abdul Wahid (SLA-AW).
Τον περασμένο Φεβρουάριο έφτασαν στις σπηλιές, δύο ώρες με τα πόδια από την πόλη Σαρόνγκ. Ήταν χαράματα και οι άνθρωποι άναβαν φωτιές για να ζεσταθούν και να φτιάξουν τσάι. «Νομίζω πως δεν είχαν δει άλλους ξένους από το 2010», λέει η φωτογράφος, «μια γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα μόλις μας είδε».
Η Ohanesian και ο van Dijken πήραν μερικές συνεντεύξεις με ανατριχιαστικές περιγραφές για εισβολές των κυβερνητικών δυνάμεων στα χωριά τους και βιασμούς γυναικών.
«Άκουγα τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων… Τους βλέπεις στις σπηλιές στα βουνά και δεν μπορείς να δεις τι τους συνέβη πριν, αυτό είναι το τρομακτικό κομμάτι που θα ήθελα να δείξω αλλά δεν μπορώ», λέει.
Η Ohanesian αφιέρωσε την καριέρα της στην καταγραφή ανθρωπιστικών κρίσεων, ταξιδεύοντας μεταξύ άλλων στη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Βιρμανία. Αλλά το Σουδάν ήταν μοναδική περίπτωση, όπως λέει. «Δεν έχω ξαναδεί μέρος σαν κι αυτό όπου οι άνθρωποι δεν έχουν απλώς τίποτα, το καλύτερο που μπορώ να κάνω ως φωτογράφος είναι να δείξω ό,τι είδα και να το αφηγηθώ στους άλλους…», τονίζει.
Τι κατέγραψε η φωτογράφος; τον 7χρονο Adam Abdel με σοβαρά εγκαύματα ύστερα από έκρηξη βόμβας δίπλα στο σπίτι του στο κεντρικό Νταρφούρ. Αναρρώνει μόνος του… Ένα πτώμα αφέθηκε στην αποσύνθεση παρατημένο στο ύπαιθρο… Ένα κορίτσι που έχει αναλάβει τη φροντίδα της μικρής του αδελφής- αν και το ίδιο είναι ακόμα μικρό παιδί… Ζωές μέσα στο σκοτάδι των σπηλιών… Μια καθημερινότητα ξεχασμένη για την απασχολημένη Δύση…
Δείτε τις φωτογραφίες