‘Εντονα επικριτική για τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα καταπολέμησης της διαφθοράς και ειδικότερα στον τομέα που αφορά τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, είναι η έκθεση της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), πού δίνεται σήμερα Τετάρτη στην δημοσιότητα.
Στην έκθεση εκφράζεται η απογοήτευση της Επιτροπής διότι, όπως αναφέρεται ρητώς στα συμπεράσματα, η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται να κωλυσιεργεί και να βραδυπορεί στην εφαρμογή των έξι από τις οκτώ συστάσεις που είχε απευθύνει η GRECO στην Κύπρο από το 2011 για την πάταξη της διαφθοράς.
Η έκθεση GRECO στέκεται ιδιαίτερα στην μη εφαρμογή των συστάσεων που είχε απευθύνει προ τετραετίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, των υποψηφίων βουλευτών και των εκλεγμένων αντιπροσώπων καθώς και για την δημοσιοποίηση όλων των σχετικών στοιχείων.
Αναλυτικότερα η έκθεση υπογραμμίζει ότι «εκτός από την υποχρέωση του Γενικού Ελεγκτή να δημοσιεύει ετήσια έκθεση ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων που δεν εφαρμόζεται, η Κύπρος δεν έχει εισαγάγει την ρητή απαίτηση να δημοσιεύονται οι οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων».
Η έκθεση επανέρχεται στις παλαιότερες συστάσεις της, που δεν έχουν εφαρμοσθεί, για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος παρακολούθησης της πολιτικής χρηματοδότησης στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας σχετικά με τους δωρητές των πολιτικών κομμάτων ότι:
Δεν έχει θεσμοθετηθεί γενική απαίτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία να αποκαλύπτονται όλες οι δωρεές και τα ονόματα των δωρητών, από πολιτικά κόμματα, εκλεγμένους αντιπρόσωπους και υποψήφιους βουλευτές.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, η σύσταση αυτή δεν έχει εφαρμοστεί, όπως και δεν έχει εφαρμοσθεί και «η γνωστοποίηση των ιδιωτικών δωρεών στα κόμματα (που ξεπερνά ένα ορισμένο ποσό), μαζί με την αποκάλυψη του ονόματος του ιδιώτη.
Όσον αφορά στις δωρεές, υπάρχει μόνο μία απαίτηση γνωστοποίησης που εμπεριέχεται στο νέο Νόμο για τα πολιτικά κόμματα, με βάση τον οποίο τα πολιτικά κόμματα και οι συγγενικές τους οργανώσεις υποχρεώνονται να δημοσιεύουν στον ημερήσιο τύπο το συνολικό ποσό των ανώνυμων δωρεών ανά έτος.
Ωστόσο, η GRECO εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι το όριο που τέθηκε ως πλαφόν για την υποχρέωση της δημοσίευσης των ονομάτων των δωρεών στα πολιτικά κόμματα και στις θυγατρικές τους, είναι υψηλό αφού ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά περίπτωση και οποιοδήποτε άλλο μικρότερο ποσό δεν δηλώνεται.