Ο Αννίβας, λέγεται, πως εκεί προσευχήθηκε προτού περάσει με τους ελέφαντές του τις Άλπεις. Ο Σκιπίων ο Αφρικανός εκεί ζήτησε την εύνοια των Θεών, ενώ ήταν επικεφαλής της απάντησης της Ρώμης – το Β’ Καρχηδονιακό Πόλεμο και την καταστροφή της Καρχηδόνας. Ενάμιση αιώνα αργότερα, ο Ιούλιος Καίσαρας, λένε οι γραφές, έκλαψε στους τοίχους του, φοβούμενος πως ποτέ δεν θα καταφέρει όσα ο ήρωας του, ο Μέγας Αλέξανδρος.
Ωστόσο, για αιώνες, η τοποθεσία του Ναού του Ηρακλή, ο οποίος εικάζεται πως χτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. κοντά στην ισπανική πόλη Κάντιθ (τότε Γάδειρα), είχε χαθεί και είχε γίνει ένας μύθος της περιοχής, όπως ότι μπορεί η Ατλαντίδα να βρισκόταν σε κάποια από τις παραθαλάσσιες περιοχές της. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με Ισπανούς αρχαιολόγους.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης υποστηρίζουν πως εντόπισαν ίχνη ενός τεράστιου κτιρίου που ταιριάζει με τις περιγραφές. Βρίσκεται σε ένα σύμπλεγμα καναλιών θαλασσινού νερού στην περιοχή Σάνκτι Πέτρι, κοντά στην Τσικλάνα δε λα Φροντέρα. Η περίπλοκη τοπογραφία της ακτής – που είναι ουσιαστικά ένα λαβύρινθος με βάλτους, είχε προκαλέσει προβλήματα σε κάθε αποστολή έρευνας.
Η νέα μελέτη, όμως, που βασίστηκε πάνω σε υψηλή τεχνολογία laser για να χαρτογραφήσουν την περιοχή, σύμφωνα με τους ερευνητές, έφερε στο φως το αποτύπωμα μιας ορθογώνιας κατασκευής 300 επί 150 μέτρων κάτω από το νερό.
«Η αλήθεια είναι πως σε παρόμοιες περιπτώσεις όταν χρησιμοποιούνται τέτοιες τεχνικές υπάρχει μεγάλη αυτοσυγκράτηση και διστακτικότητα, αλλά στη συγκεκριμένη ορισμένα από τα ευρήματα είναι απλά εντυπωσιακά», δήλωσε ο Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθία, διευθυντής του τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης. Η έρευνα άρχισε χάρη στην επιμονή ενός υποψήφιου δόκτορα Αρχαιολογίας του Ρικάρδο Μπελιθόν Αραγόν. Αυτός ο ερευνητής, λοιπόν, βασίστηκε στις ιστορικές αναφορές για το ναό και παράλληλα χρησιμοποίησε σύγχρονα δεδομένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωγραφίας και του Ναυτικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας της Ισπανίας, προκειμένου να «στοχεύσει» μια συγκεκριμένη περιοχή για τις έρευνες.
«Ο στόχος ήταν να δούμε τί υπήρχε στην περιοχή και να χαρτογραφήσουμε το σκηνικό μέχρι και πριν από 3.000 γνωρίζοντας πως το σημείο έχει υποστεί πολλές αλλαγές λόγω της θάλασσας», ανέφερε. Τότε, όμως, ήταν που είδαν το μεγάλο κτίριο που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένας Ναός.
Αυτός ο τόπος λατρείας θεωρείται πως χτίστηκε αρχικά από τους Φοίνικες και ήταν αφιερωμένος στον Θεό Μελκάρτ. Με τον Ηρακλή η πόλη συνδέεται μέσω του 10ου Άθλου του, την απαγωγή των βοδιών του Γηρυόνη.
Πώς ήταν ο Ναός;
Οι Ρωμαίοι έγραψαν για έναν εντυπωσιακό ναό όπου έκαιγε μια αιώνια φλόγα, με 12 κολόνες όπου ήταν φιλοτεχνημένες με σκηνές από τους 12 Άθλους του Ηρακλή, οι οποίες ήταν κατασκευασμένες από χαλκό. Αργότερα οι Άραβες κατακτητές ανέφεραν πως το κτίριο δεν είχε όμοιό του σε «ύψος, τελειότητα και ομορφιά».
Μετά την ανακοίνωση μια ομάδα του Ιδρύματος Legado de las Cortes επιχείρησε να αναπαραστήσει το πώς έμοιαζε ο Ναός του Ηρακλή στη Γάδειρα.
Δεν λείπουν, πάντως, οι διαφωνίες. Αρχαιολόγοι από τα Πανεπιστήμια του Κάντιθ και της Κόρδοβα αμφισβητούν τα ευρήματα των συναδέλφων τους και υποστηρίζουν πως ο Ναός του Ηρακλή βρίσκεται σε άλλο σημείο της ευρύτερης περιοχής.