Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Η γειτονική Ρωσία με την οποία βρίσκεται σε σύγκρουση από το 2014 έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στα σύνορα των δύο χωρών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα της Ουκρανίας με τους επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, Μπεν Ουάλας.
Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι συζήτησε μαζί τους τις επιπλοκές της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στην ασφάλεια των συμμάχων.
«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την υπεράσπιση όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, παραμένοντας παράλληλα ανοικτοί στον διάλογο» με τη Ρωσία, προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ.
Η Ουάσινγκτον, από τη μεριά της, ανέφερε τη συνομιλία μεταξύ των Γενς Στόλτενμπεργκ και Άντονι Μπλίνκεν, επιμένοντας στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ παραμένει «έτοιμο για εποικοδομητικό διάλογο» με τη Μόσχα.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «ξεκινήσουν διπλωματικό διάλογο» με τη Ρωσία «από τις αρχές Ιανουαρίου», αλλά όχι χωρίς όρους, έκανε γνωστό σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Μια κίνηση που χαιρέτισε η Μόσχα.
Την περασμένη Τρίτη (21/12), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σκληρύνει τον τόνο κάνοντας λόγο για μια «στρατιωτική και τεχνική απάντηση», αν οι δυτικοί αντίπαλοι της Ρωσίας δεν θέσουν τέλος στην πολιτική τους που τη θεωρεί απειλητική.
Σε μια χειρονομία που έρχεται σε ρήξη με τον γενικά εμπιστευτικό χαρακτήρα των διπλωματικών συνομιλιών, η Ρωσία παρουσίασε δύο σχέδια συνθηκών για την απαγόρευση οποιασδήποτε διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, κυρίως στην Ουκρανία, και για τον τερματισμό των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας ζήτησε ο Μπορέλ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κούλεμπα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε εκ νέου από τη Μόσχα «αποκλιμάκωση» και σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
«Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και σημαντικό κόστος», διευκρινίζει η ανακοίνωση του.