Το κόστος της στέγασης και η καταβολή επιδομάτων στους αιτούντες άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2018, όπως δημοσίευσε η αγγλική εφημερίδα «The Times». Πλέον, αναφέρει η ίδια πηγή κοστίζει στο κράτος 430 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή κάτι παραπάνω από μισό δισ. ευρώ.
Το ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο, υποστηρίζει η ανάλυση των εγγράφων του Home Office από το think tank Migration Watch UK, που κάνει καμπάνια για να λυθεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα. «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να προφυλάξει τα σύνορά μας», ανέφερε ο Αλπ Μεχμέτ, πρόεδρος του προαναφερθέντος οργανισμού.
Το αυξανόμενο κόστος, δείχνουν τα επίσημα ντοκουμέντα, οφείλεται στο μεγάλο αριθμό αιτούντων που διαμένουν σε καταλύματα. Μέσα στο 2021 υπολογίζεται πως 64.000 μένουν σε καταλύματα, συμπεριλαμβανομένων 16.000 που βρίσκονται σε ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τους «The Times» στους υπολογισμούς τους οι αρχές δεν συμπεριέλαβαν προσωρινές λύσεις. Για παράδειγμα, πριν από μερικές ημέρες 100 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην περιοχή Μίλτον Κέινς Ντονς.
Επιπλέον, ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επιδόματα σχετικά με την αίτηση για άσυλο έχουν υπερδιπλασιαστεί καθώς από 23.000 έχουν φτάσει πλέον στις 52.000.
Το Home Office υπολογίζει πως οι αιτούντες άσυλο που θα μένουν σε καταλύματα προβλέπεται να φτάσουν στους 80.000 την επόμενη άνοιξη. Ξεπερνά κατά πολύ παλιότερες μελέτες του Ηνωμένου Βασιλείου που περίμενε να έχει 70.000 αιτούντες άσυλο σε καταλύματα το 2029.
Το αυξανόμενο κόστος συμπίπτει με τον αριθμό – ρεκόρ μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη με βάρκες και μικρά πλοία. Σχεδόν 28.000 πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με αυτόν τον τρόπο. Πέρυσι 8.420 μετανάστες έκαναν το ταξίδι, το οποίο ήταν το προηγούμενο ρεκόρ. Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν φτάσει στη χώρα τους τρεις τελευταίους μήνες και το 98% από αυτούς αιτείται άσυλο κατά την άφιξη του.
Η Πρίτι Πατέλ, υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, υποσχέθηκε να κατασκευαστούν νέα κέντρα υποδοχής που θα μειώσουν τα κόστη καθώς οι αιτούντες θα διαμένουν εκεί όσο οι αρχές θα επεξεργάζονται το αίτημά τους. Τα κέντρα υποδοχής σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα «Daily Telegrpaph» θα έχουν ως παράδειγμα τα ελληνικά.