Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπιορν Γιάγκλαντ ζήτησε σήμερα από την Αρμενία και την Τουρκία να ξεκινήσουν μια διαδικασία για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

«Αν υπάρχει μια περίπτωση να επιστρέψουμε στα πρωτόκολλα του 2009 που είχαν στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας, ζητώ από τις δύο πλευρές να την αδράξουν», δήλωσε ο Γιάγκλαντ στη διάρκεια ενός διεθνούς φόρουμ κατά του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας, που ξεκίνησε σήμερα στο Γερεβάν.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να υποστηρίξει τον διάλογο αυτό με όλους τους δυνατούς τρόπους», πρόσθεσε.

Οι σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους αποτέλεσαν «απώλεια όχι μόνο για την Αρμενία, αλλά και για όλο τον κόσμο (…) Και πρέπει να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο Γιάγκλαντ.

Μια διήμερη διάσκεψη, στην οποία συμμετέχουν περίπου 600 ιστορικοί, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες πολλών χωρών από όλο τον κόσμο, πραγματοποιείται στο Γερεβάν. Και την Παρασκευή η Αρμενία θα τιμήσει, παρουσία πολλών ηγετών κρατών, τα εκατό χρόνια από τη γενοκτονία.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο από το 1915 ως το 1917 τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον στρατό.

Εντούτοις η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία οργάνωσε τη συστηματική σφαγή του αρμενικού πληθυσμού και αρνείται τον όρο «γενοκτονία» που χρησιμοποιεί η Αρμενία, πολλοί ιστορικοί και περίπου είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία.

Η Αρμενία και η Τουρκία, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εξαιτίας των διαφωνιών τους για τη γενοκτονία, υπέγραψαν το 2009 πρωτόκολλα συνεννόησης για την εξομάλυνση των σχέσεών τους και για να ανοίξουν τα σύνορά τους, όμως τα κείμενα αυτά δεν έχουν εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του επειδή οι ΗΠΑ δεν χαρακτήρισαν γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων, διαβεβαιώνοντας ότι έχει την πλήρη «υποστήριξη» του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα.

«Δεν θα μου άρεσε να ακούσω τον Ομπάμα να λέει κάτι τέτοιο, και πάντως δεν το περιμένω. Για την Τουρκία η αμερικανική θέση είναι απολύτως ξεκάθαρη, είναι κατά» της αναγνώρισης της γενοκτονίας, είπε ο Ερντογάν.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε χθες Τρίτη την «πλήρη, ειλικρινή και δίκαιη» αναγνώριση των γεγονότων που αφορούν τις σφαγές των Αρμενίων στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως απέφυγε και πάλι να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε τις τελετές που έχουν διοργανώσει στην Αρμενία για τις 24 Απριλίου. «Θα μιλήσουν, θα μιλήσουν και θα προσβάλουν την Τουρκία. Εμείς θα είμαστε στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλια) εκείνη την ημέρα, όμως η Αρμενία δεν θα είναι στο πρόγραμμα».