Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε σήμερα ότι είναι θεμελιώδους σημασίας να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία συλλογική στάση για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προσφύγων από τη βάση της, δηλαδή τις αφρικανικές χώρες, μερικές μόλις μέρες μετά το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε ναυάγια δουλεμπορικών στη Μεσόγειο.
Απευθυνόμενος σήμερα στην Κάτω Βουλή, μία ημέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική κρίση, ο Ρέντσι είπε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει έναν πιο ορατό ρόλο, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής απ’ όπου προέρχονται οι πρόσφυγες.
Αναφέρθηκε στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει προκύψει με τα συνεχή κύματα μεταναστών και στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια «πολιτική προσέγγιση», και ότι «η επιλογή να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος της Ένωσης είναι, ακριβώς, πολιτική, με βούληση να ξεπεράσουμε την συναισθηματική και μόνο παράμετρο».
«Πρέπει να πούμε ποια είναι η θέση μας σχετικά με την Αφρική, από την οποία προέρχονται τα αδέλφια μας που πεθαίνουν της πείνας και είναι θύματα πολέμων και κατατρεγμών», πρόσθεσε ο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο «η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει έναν ρόλο πολιτικό, με π κεφαλαίο».
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε τέσσερα κύρια σημεία:
-Στην ανάγκη να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών», «διότι- όπως είπε ο Ρέντσι- αυξάνονται και οι αναχωρήσεις από το Ιράκ και την Συρία, και οι τελευταίες διασώσεις στην Ρόδο το αποδεικνύουν.
-Στην αντιμετώπιση των δουλεμπόρων, «διότι πρόκειται, πρώτα απ’ όλα για υπόθεση αξιοπρέπειας»
-Να γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποθαρρυνθούν οι αναχωρήσεις, με ισχυρή παρουσία διεθνών οργανισμών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νότια της Λιβύης, και με στόχο την διαχείριση των διαδικασιών που αφορούν την παροχή ασύλου.
– Στην ανάγκη να υπάρξει επίγνωση, από μέρους της Ευρώπης, ότι η κρίση της μετανάστευσης αποτελεί κύρια προτεραιότητα, διότι η Ένωση «είναι κάτι το διαφορετικό από ένα πολιτικό ή ένα τεχνοκρατικό κλαμπ».
Ο ιταλός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους βουλευτές, υπογράμμισε, τέλος, ότι «η Ευρώπη πρέπει να βρει την δύναμη να προβλέψει τι θα συμβεί από σήμερα και μέχρι τα επόμενα είκοσι χρόνια» και να παρέμβει, στην Αφρική, σχεδιάζοντας μια μακρόπνονη στρατηγική.