Το κυβερνών κόμμα στην Ιρλανδία, το «Φιάνα Φέϊλ», υπέστη ήττα κατά την αναπληρωματική βουλευτική εκλογή, περιορίζοντας την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία σε δύο μόνον έδρες, αναγνωρίστηκε σήμερα από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μαίρη Κόγλαν.

Την έδρα της εκλογικής περιφέρειας Ντόνεγκαλ στη βορειοδυτική Ιρλανδία κέρδισε ο υποψήφιος βουλευτής του εθνικιστικού «Σιν Φέιν», με ποσοστό ψήφων περίπου 40%, έναντι 21% για τον κυβερνητικό υποψήφιο (τελικά αποτελέσματα).

Οι εκλογές έγιναν ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν διαθέτει δημοφιλία μόνον 17% σε εθνικό επίπεδο, ταυτοχρόνως λόγω της ύφεσης που διάγει η ιρλανδική οικονομία και του πρωτόγνωρου 4ετούς προγράμματος λιτότητας που πρότεινε η κυβέρνηση, για να ξεπεραστεί η ύφεση. Επίσης ο λαός εκφράζει τώρα ένα «αίσθημα ταπείνωσης», επειδή η χώρα θα αποδεχθεί μία εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την κυβέρνηση στηρίζουν με την ψήφο τους οι Πράσινοι και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, που όμως πρόσφατα απείλησαν να ξανασκεφθούν το θέμα της θετικής προς την κυβέρνηση ψήφου.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να γίνει η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού λιτότητας την 7η Δεκεμβρίου.