Η Κάρολαϊν Κένεντι, το τελευταίο παιδί του δολοφονημένου πρώην Προέδρου, Τζον Φ. Κένεντι, που παραμένει στη ζωή, είναι η εκλεκτή του Προέδρου των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν, για να αναλάβει καθήκοντα ως πρέσβης της χώρας στην Αυστραλία.

Ο διορισμός της υπόκειται στην έγκριση της Γερουσίας, ενώ να σημειώσουμε πως στο παρελθόν ήταν πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ιαπωνία στα χρόνια της διακυβέρνησης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (2013-2017).

Η επιλογή της από τον Λευκό Οίκο για να καλύψει κάποιο διπλωματικό πόστο ήταν αναμενόμενη, αλλά ανακοινώθηκε σχεδόν έναν χρόνο αφού ανέλαβε ο κ. Μπάιντεν, καθώς Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές καθυστερούν τις περισσότερες διαδικασίες επικύρωσης των διορισμών πρεσβευτών σε θέσεις – «κλειδιά».

Η κυρία Κένεντι, που έχει σπουδάσει Νομική και έχει γράψει αρκετά βιβλία, είναι το γηραιότερο μέλος της οικογένειας του Δημοκρατικού πρώην Προέδρου που παραμένει στη ζωή. Ο πατέρας της δολοφονήθηκε το 1963 στο Ντάλας, η μητέρα της Τζάκι πέθανε από καρκίνο κι ο αδελφός της, ο Τζον, σε αεροπορικό δυστύχημα.

Στην Καμπέρα, θα αναλάβει να χειριστεί το καθήκον της ενίσχυσης του κοινού μετώπου των Η.Π.Α. και της Αυστραλίας, με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού.

Η ανακοίνωση τον περασμένο Σεπτέμβριο της συμφωνίας AUKUS, που συμπεριέλαβε την αγορά αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από το Αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, προκάλεσε οργή στο Πεκίνο, που έκανε λόγο για «εξαιρετικά ανεύθυνη» κίνηση.

Στις αρχές του μήνα ο ειδικός επιτετραμμένος του κ. Μπάιντεν για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, ο Κερτ Κάμπελ, δήλωνε ότι η Κίνα διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Αυστραλίας για να την «γονατίσει».