Η Αφρική βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχύτερη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού φέτος, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατά 83% την τελευταία εβδομάδα, αν και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις παραλλαγές Delta και Όμικρον, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η διεθνής υπηρεσία του ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των νέων μολύνσεων Covid-19 στην ήπειρο διπλασιάζεται κάθε πέντε ημέρες, προσθέτει.

Επισημαίνεται πως η ήπειρος δυσκολεύτηκε να αποκτήσει εμβόλια έως πρόσφατα και βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις για τη διανομή τους, μεταξύ των οποίων η έλλειψη πόρων, προσωπικού και εξοπλισμού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Έως χθες, μονάχα 20 αφρικανικές χώρες είχαν εμβολιάσει τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ορισμένες χώρες, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Τσαντ έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 1%, σύμφωνα με στοιχεία που περισυνέλλεξε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρει, επίσης, πως τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στην Αφρική ενθαρρύνουν τις ιικές μεταλλάξεις, όπως τη νέα παραλλαγή Όμικρον, να εξαπλωθούν, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας.

Νότια Αφρική κορονοϊός

Φόβοι για αύξηση των θανάτων το επόμενο διάστημα

«Είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι πως οι θάνατοι και η σοβαρή νόσηση θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα στο τωρινό κύμα, όμως η αργή εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμών στην Αφρική σημαίνει πως και οι δύο αυτοί δείκτες θα αυξηθούν πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε», δήλωσε η Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

Η Αφρική κατέγραψε περισσότερα από 196.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, ένας αριθμός υψηλότερος από τα περίπου 107.000 την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 19% την ίδια περίοδο, αναφέρει, και ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περίπου 1.000 την εβδομάδα στο τέταρτο πανδημικό κύμα.

Με τους τωρινούς ρυθμούς, η Αφρική θα χρειαστεί έως τον Μάιο του 2022 προκειμένου να φθάσει στο 40% της εμβολιαστικής κάλυψης και τον Αύγουστο του 2024 για να επιτύχει το 70%, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.