Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει την περιορισμένη καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση αναμένεται να γίνει η Μάλτα, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται να εγκρίνουν οι βουλευτές τον σχετικό νόμο. Παρόμοια σχέδια ανακοίνωσε τον Οκτώβριο το Λουξεμβούργο αλλά το κοινοβούλιό του δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως για την υιοθέτηση του μέτρου, ενώ η κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης είναι ανεκτή στην Ισπανία και στην Ολλανδία.

Οι ενήλικες στη Μάλτα θα επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μέχρι και επτά γραμμάρια κάνναβης και να καλλιεργούν στο σπίτι τους έως και τέσσερα φυτά κάνναβης για προσωπική χρήση με βάση τη νομοθεσία, την οποία προώθησε το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα. «Νομοθετούμε για να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα και να υιοθετήσουμε μια λιγότερο επιβλαβή προσέγγιση με τη ρύθμιση του τομέα ώστε οι πολίτες να μην χρειάζεται να καταφεύγουν στη μαύρη αγορά για να αγοράσουν κάνναβη», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής.

Ο ίδιος είπε ότι θέλει να διατηρήσει μια αυστηρή γραμμή απέναντι στους διακινητές, αλλά να γλιτώσει τους γονείς από την «τραυματική εμπειρία» της σύλληψης του παιδιού τους και την εμφάνισή του ενώπιον δικαστηρίου για ένα τσιγάρο κάνναβης. «Αποτρέπουμε τους ανθρώπους από το να καπνίζουν κάνναβη, ενώ δεν αντιμετωπίζουμε αυτούς που επιλέγουν να το κάνουν ως εγκληματίες. Η διακίνηση ναρκωτικών θα παραμείνει παράνομη», σημείωσε.

Μάλτα: Πρόστιμο έως 500 ευρώ σε όσους κάνουν χρήση κάνναβης μπροστά σε παιδί

Κάνναβη

Η χρήση κάνναβης σε δημόσιο χώρο θα παραμείνει παράνομη και όποιος θα συλλαμβάνεται να κάνει χρήση κάνναβης μπροστά σε παιδί θα τιμωρείται με πρόστιμο από 300 ως 500 ευρώ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νόμος θα μειώσει επίσης τη βαρύτητα των ποινών όσων θα συλλαμβάνονται με μεγαλύτερες ποσότητες κάνναβης.

Η ψήφιση του νόμου επισπεύθηκε στον απόηχο της έντονης κριτικής από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, τις ιατρικές ενώσεις και την Εκκλησία που εξέφρασαν την όχλησή τους επειδή οι προτάσεις τους για έναν αποδυναμωμένο νόμο αγνοήθηκαν.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικιστικό Κόμμα, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο προειδοποιώντας ότι θα αυξήσει τη χρήση ναρκωτικών στη χώρα, αλλά δεν διαθέτει αρκετές ψήφους για να μπλοκάρει τον νόμο.

Η Μάλτα θεωρείται συχνά κοινωνικά συντηρητική αλλά έχει ήδη αποποινικοποιήσει την κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης ψηφίζοντας νομοθεσία, η οποία προωθεί την εικόνα της νήσου ως πιθανού κέντρου για την παραγωγή μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς και ερευνητικούς σκοπούς.